Pilnveido transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas kārtību

Pārņemtas Eiropas Savienības tiesību aktu normas, kā arī virkne citu grozījumu, kas pilnveido transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas kārtību. To paredz otrdien, 8.novembrī, valdībā apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos.

Ņemot vērā zinātnes un tehnikas sasniegumus saistībā ar transportlīdzekļa pielāgošanu un tehnisko atbalstu vadītājiem ar invaliditāti, atbilstoši Eiropas direktīvām atjaunināti vadītāja apliecībā ievietotie kodi un apakškodi.

Līdzšinējā kārtībā tiek izslēgta prasība par fotogrāfijas iesniegšanu velosipēda vadītāja apliecības saņemšanai, ņemot vērā, ka Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir ieviesusi jauna parauga velosipēda vadītāja apliecības un nodrošina tās izgatavošanai nepieciešamā personas sejas attēla iegūšanu. Tāpat izslēgt paredzēts prasību par to, ka personai, kas vēlas saņemt jaunu velosipēda vadītāja apliecību iepriekšējās vietā, ir jāiesniedz apmaināmā apliecība. Tādējādi plānots mazināt administratīvo slogu.

Lai novērstu situācijas, ka topošie motociklu vadītāji nepiemērotos laika vai ceļa apstākļos uzstāj uz savām tiesībām kārtot vadīšanas eksāmenu, tādējādi pakļaujot sevi un citus riskam iekļūt satiksmes negadījumā, apstiprināta stingrāka transportlīdzekļa vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma grozījumiem, kas stājās spēkā 2016.gada 1.janvārī, noteikumos paredzēta kārtība, kādā personām, kurām vadīšanas tiesības atņemtas uz laiku līdz vienam gadam, ir jākārto tiesību atjaunošanas teorētiskais eksāmens.

Plānots, ka turpmāk informācijas apmaiņa attiecībā uz apmaināmajām vai atjaunojamajām ārvalstu vadītāja apliecībām notiks, CSDD kontaktējoties ar attiecīgās valsts diplomātisko pārstāvniecību bez Latvijas Ārlietu ministrijas starpniecības. Tādējādi tiks īstenota starptautiski pieņemtā prakse.

2016.gadā Latvijā ir vairāk nekā 840 000 personu, kurām ir derīga vadītāja apliecība, tai skaitā nedaudz vairāk kā 2600 vadītāja apliecību, kas izsniegtas cilvēkiem ar invaliditāti.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.