Plāno sakārtot transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības un reģistrācijas noteikumus

Šodien, 10.novembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināti sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumi – Ministru kabineta noteikumu projektam „Grozījumi Ministru kabineta 2010.gada 30.novembra noteikumos Nr.1080 „Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi” un Ministru kabineta noteikumu projektam „ Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 18.decembra noteikumos Nr.876 „Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi”.

Ministru kabineta 2007.gada 18.decembra noteikumos Nr.876 „Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi” noteikts, ka tirdzniecībai Latvijā var pieņemt nereģistrētu transportlīdzekli, kuru tirdzniecībai nodod cits Latvijā reģistrēts komersants, kurš to kā preci ievedis no ārvalsts. Šāda kārtība apgrūtina pievienotās vērtības nodokļa nomaksas kontroles iespējas un tādā veidā pieļauj iespēju komersantiem ļaunprātīgi izvairīties no PVN nomaksas. Attiecīgi grozījumi ir paredzēti arī transportlīdzekļu reģistrācijas kārtībā. 

Lai uzlabotu transportlīdzekļu tirdzniecības komersantu tīkla darbību, noteikumu grozījumos paredzēts, ka nereģistrētu transportlīdzekli tirdzniecībai var nodot transportlīdzekļa izgatavotāja oficiālais pārstāvis. Noteikumu piedāvātajos grozījumos paredzēts palielināt minimālo platību tirdzniecības vietas iekārtošanai, nosakot, ka tirdzniecības teritorijai ir jābūt vismaz 150 m2 lielai, kurā izvieto tirdzniecībai paredzētus transportlīdzekļus, nosakot viena gada pārejas periodu tām tirdzniecības vietām, kuras reģistrētas līdz 2016.gada 31. decembrim.

Šobrīd vairāki komersanti pēc tirdzniecības vietas reģistrācijas nenodarbojas ar transportlīdzekļu tirdzniecību reģistrētajā tirdzniecības vietā, bet ārpus tirdzniecības vietas noformē īpašumtiesību apliecības,  neievērojot noteikto kārtību. Noteikumu grozījumos paredzēts, ka pēc šāda gadījuma konstatēšanas komersanta tirdzniecības vietu izslēgs no tirdzniecības reģistra. No tirdzniecības reģistra izslēgtu tirdzniecības vietu atjaunos reģistrā ne ātrāk kā trīs mēnešus pēc tirdzniecības vietas izslēgšanas no tirdzniecības reģistra, veicot atkārtotu tirdzniecības vietas reģistrāciju, gadījumā, ja komersants ir novērsis pieļautos pārkāpumus un nav pamata uzskatīt, ka tādi tiks pieļauti atkārtoti. Komersanta tirdzniecības vietu reģistrā neatjauno, ja tā no reģistra izslēgta atkārtoti divu gadu laikā.

Lai nodrošinātu patērētāju tiesību aizsardzību, noteikumu grozījumi papildināti ar prasību, ka tirdzniecības teritorijā esošam transportlīdzeklim aiz priekšējā vējstikla norādāmajā informācijā jāiekļauj arī informācija par automobiļa radītā oglekļa dioksīda (CO2) izmešu daudzumu uz vienu kilometru.

Noteikumu grozījumu projektā  paredzēts nepārprotami noteikt, ka transportlīdzekļu tirdzniecības reģistru uztur valsts akciju sabiedrība “Ceļu satiksmes drošības direkcija”. Lai nodrošinātu patērētāju tiesību aizsardzību un personas varētu pārliecināties par tirdzniecībā pieņemtajiem transportlīdzekļu datiem,  paredzēts noteikt, ka informācija par tirdzniecībā pieņemtajiem transportlīdzekļiem ir publiski pieejama.

Savukārt Ministru kabineta 2010.gada 30.novembra noteikumos Nr.1080 „Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi” ir paredzēts pilnveidot noteikto kārtību, nosakot nepieciešamību pirms transportlīdzekļa pirmās vai atkārtotās pirmās reģistrācijas Latvijā pārbaudīt Latvijas muitas informatīvajā sistēmā informāciju, vai transportlīdzekļa ievešana Latvijā notikusi atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Līdz ar to zudīs arī nepieciešamība šos dokumentus iesniegt papīra formā. Noteikumos noteiktā  kārtība papildināta ar nosacījumu, ka noņemšanu no uzskaites izvešanai no Latvijas var veikt ne ātrāk kā piecas darba dienas pēc transportlīdzekļa pirmās reģistrācijas Latvijā.

Nolūkā mazināt administratīvo slogu un nepieciešamo papīra formas dokumentu iesniegšanu tādu transportlīdzekļu reģistrēšanai, kurus pārdevis izgatavotāja oficiālais pārstāvis, paredzēts, ka ieguvēja piešķirtās tiesības komersantam reģistrēt tā pārdoto transportlīdzekli komersanta pārstāvis apliecinās iesniegumā transportlīdzekļa reģistrēšanai. 

Šobrīd, tirgojot no ārvalstīm ievestus transportlīdzekļus, pirms reģistrācijas CSDD pastāv iespēja veikt manipulācijas ar ārvalsts iegādes dokumentiem, lai tādejādi samazinātu piemērojamo nodokļu apmēru, jo iegādes dokuments pirms reģistrācijas nav jāuzrāda. Lai samazinātu šādas iespējas, paredzēts noteikt iegādes dokumenta uzrādīšanu kā obligātu, jau veicot Latvijā ievesta transportlīdzekļa numurēto agregātu salīdzināšanu. Uzrādītā dokumenta kopija tiks saglabāta Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts nozīmes reģistrā.

Normatīvie akti, veicot transportlīdzekļu tehnisko apskati, paredz izmantot dažādus tehniskos līdzekļus tehnisko datu noteikšanai. Šādu iespēju paredzēts noteikt arī, veicot transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu, lai samazinātu iespēju Latvijā legalizēt transportlīdzekļus ar viltotu identitāti.

Lai pastiprinātu transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa nomaksas kontroli un mazinātu iespējas izmantot ceļu satiksmē tādus transportlīdzekļus, par kuriem nav veikta nodokļa nomaksa, Noteikumu projekts paredz samazināt termiņu dalībai ceļu satiksmē pēc transportlīdzekļa noņemšanas no uzskaites atsavināšanai Latvijā, nosakot, ka turpmāk ar šādu transportlīdzekli ceļu satiksmē varēs piedalīties piecas dienas, līdzšinējo trīsdesmit dienu vietā.

 

Foto: ekrānšāviņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.