Vērtēs lidostas “Rīga” valdes rīcību par ierobežoto piekļuvi taksometru stāvēšanas joslai pēc tiesas sprieduma

Starptautiskās lidostas “Rīga” padome vērtēs uzņēmuma valdes rīcību, kam sekoja sods saistībā ar tiesas sprieduma nepildīšanu par ierobežoto piekļuvi taksometru stāvēšanas joslai lidostas teritorijā, aģentūrai LETA pauda kompānijas padomes priekšsēdētājs Juris Kanels.

Viņš norādīja, ka uzņēmuma padomei pagaidām bijusi iespēja iepazīties tikai ar publiski pieejamo informāciju par šo tiesas spriedumu. Kanelim bijusi saruna ar lidostas valdes priekšsēdētāju Ilonu Līci, kura izklāstījusi uzņēmuma vadības pozīciju šajā jautājumu, taču šo situācija pētīs arī lidostas padome.

Lidostas “Rīga” padomes priekšsēdētājs atzīmēja, ka uzņēmuma vadībai bija sava argumentācija, kāpēc jautājums par piekļuvi taksometru stāvēšanas joslai lidostas “Rīga” teritorijā risināts attiecīgajā veidā, taču acīmredzot tiesa to nav atzinusi.

Lidostas padome grasās iepazīsties ar pilnu tiesas argumentāciju, lūgt valdei informāciju un vērtēt tās rīcību, kā arī vētīt juridiskas iespējas apstrīdēt tiesas spriedumu.

Vienlaikus Kanelis uzsvēra, ka pastāv starptautiskais regulējums, kas nosaka aviācijas drošības jautājumus un ir jābūt kontrolei gan terminālī, gan tā teritorijā.

Pēc viņa teiktā, ja ne visās, tad vismaz ļoti daudzās lielajās lidostās drošības apsvērumu dēļ ir ierobežota vai kontrolēta transporta piebraukšana, lai attiecīgā teritorija nebūtu kā caurstaigājama sēta.

Arī lidostas kapitāldaļu turētājs Satiksmes ministrija (SM) situāciju patlaban vērtē. “Mēs paši savā iekšienē esam uzdevuši izvērtēt atbildību, bet mums nav tiesību iejaukties saimniecisko lēmumu pieņemšanā,” pauda ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš, norādot, ka attiecīgi ministrija nevar uzdot valdei kādu jautājumu risināt kādā konkrētā veidā.

Ozoliņš atzīmēja, ka diskusija patlaban notiek gan ar uzņēmuma padomi, gan valdi, tiek runāts gan par tiesas spriedumu, gan par tā izpildi.

Pēc viņa teiktā, vērtējot publiskajā telpā pieejamo tiesas spriedumu par piemērotajiem sodiem, tajā nav analizēta neviena starptautisko tiesību norma vai konvencija, Eiropas regulas, kas reglamentē drošības pasākums.

Vienlaikus Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija (LPPA) vērsusi uzmanību uz riskiem, kas saistīti ar tiesas lēmumu uzdot starptautiskajai lidostai “Rīga” demontēt automātisko iebraukšanas barjeru uz tā dēvēto taksometru līniju.

LPPA norāda, ka iepriekšējā pieredze un situācija, kāda valdīja lidostā, pirms tika noteiktas kvalitātes prasības lidostuapkalpojošajiem taksometru pārvadātājiem, liecina, ka atsevišķas taksometru kompānijas mēdz būt negodprātīgas gan attiecībā pret klientiem, lidostas pasažieriem un viesiem, gan lidostu kā sadarbības partneri, gan arī konkurentiem.

Asociācija pauž bažas, ka bez iebraukšanas ierobežojumiem un kvalitātes prasībām, kādas lidosta bija izvirzījusi taksometru kompānijām, pie lidostas var izveidoties tāda pati situācija, kāda valda pie Centrālās dzelzceļa stacijas, kur nesen arī pēc tiesas lēmuma tika atļauta piekļuve visām taksometru kompānijām – seko agresīva konkurentu ietekmēšana ar vardarbīgām metodēm, negodīga attieksme pret pasažieriem un krass pakalpojumu kvalitātes kritums.

Lidosta ir valsts seja un nav pieļaujams, ka tūristiem pirmā saskarsme rada nepatīkamu un negatīvu pieredzi – gan par Latviju kopumā, gan arī par taksometru nozari un tās sniegtajiem pakalpojumiem. Tāpēc mēs pilnībā atbalstam lidostas “Rīga” centienus nodrošināt tādus sadarbības mehānismus ar nozares uzņēmumiem, kuru rezultātā pasažieriem tiek sniegti augstas kvalitātes pakalpojumi,” sacīja LPPA prezidents Ivo Ošenieks.

Kā ziņots, ka laikraksts “Latvijas Avīze” 4.septembrī vēstīja, ka SM valsts sekretāram Ozoliņam, kā arī lidostas “Rīga” četriem valdes locekļiem piespriestas soda naudas 300 eiro apmērā par tiesas sprieduma nepildīšanu saistībā ar ierobežoto piekļuvi taksometru stāvēšanas joslai lidostas teritorijā.

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.