“Dzeltenās vestes” panāk savu – Francijas premjers paziņos par degvielas nodokļa celšanas atlikšanu

Francijas premjerministrs Eduārs Filips otrdien paziņos par 1.janvarī plānoto degvielas nodokļa celšanas atlikšanu, lai izbeigtu “dzelteno vestu” vardarbīgos protestus pret šo soli, otrdien paziņoja avoti valdībā.

Nodokļa celšanas apturēšana būs saistīta ar citiem pasākumiem, lai izbeigtu divas nedēļas ilgstošos protestus, pavēstīja avoti.

Protesti pret degvielas nodokļa paaugstināšanu Francijā sākās pirms divām nedēļām. Filips piektdien jau tikās ar diviem “Dzelteno vestu” pārstāvjiem, bet viens no viņiem devās projām no tikšanās, nesagaidījis tās beigas.

Pirmdien pēc nedēļas nogales vardarbīgajiem protestiem Parīzē protestiem pievienojušās arī ātrās palīdzības ekipāžas.

Vairāki desmiti ātrās palīdzības automobiļu pirmdien bloķējuši tiltu, kas ved uz Burbonu pili, kur izvietota Nacionālā sapulce.

Franču mediji ziņo, ka protestu kustībai pievienojušies arī skolēni, kas visā Francijā bloķējuši vairākus desmitus vidusskolu.

Sadursmes starp policiju un demonstrantiem pirmdien atsākās arī Francijas aizjūras departamentā Reinjonā, kur pēdējo nedēļu laikā notikušas īpaši lielas nekārtības.

Nemieri jau radījuši jaunas ekonomiskās grūtības. Sarucis viesnīcu rezervāciju skaits, krītas mazumtirdzniecības ieņēmumi, pieaug investoru nervozitāte, un degvielas naftas uzņēmums “Total” ziņo, ka dažos tam piederošajos benzīntankos beigušies degvielas krājumi.

Tūrisma un transporta uzņēmumu akciju kurss krītas, lai gan visumā tirgus atrodas kāpjošā fāzē.

Foto: Ekrānšāviņš no Youtube.com

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.