Būtiskākie 2015.gada notikumi OCTA nozarē

Tuvojoties 2015.gada izskaņai, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) apkopojis būtiskākos notikumus, kas šogad ietekmējuši LTAB darbu un OCTA nozari kopumā. “Lai arī nozares kopējie finanšu rādītāji arī šajā gadā nav bijuši optimistiski, OCTA tirgus turpina attīstību, tāpat notikuši vairāki notikumi, kas jau nākamgad ietekmēs OCTA tirgu,” norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Virza grozījumus OCTA likumā

Sagatavotie grozījumi, ko izstrādājuši apdrošinātāji un kas jau izskatīti Finanšu ministrijas OCTA konsultatīvajā padomē, paredz virkni uzlabojumu un precizējumu OCTA likumā. Viens no būtiskākajiem grozījumu priekšlikumiem ir saistībā ar tirdzniecības numuru izmantošanu Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, kas nodoti tirdzniecībā. Tie paredz, ka komersantam, kurš pieņēmis transportlīdzekli tirdzniecībā, jābūt atbildīgam par OCTA veikšanu ar pirmo dienu, ja persona, kura nodevusi transportlīdzekli tirdzniecībai, nav devusi piekrišanu transportlīdzekļa izmēģinājuma braucienam. Tāpat OCTA likumā paredzēts precizēt normu, kas nosaka, ka OCTA veicama arī attiecībā uz tiem transportlīdzekļiem, kas brauc  pa mežu, pļavu u.c. vietām, kur iespējama transportlīdzekļa braukšana. Iesniegtajā grozījumu projektā arī ir piedāvājums izslēgt no OCTA likuma regulējumu, kas paredz, ka no OCTA Garantijas fonda tiek kompensēti apdrošināšanas cenas samazinājumi lauksaimniekiem un invalīdiem, kā arī virkne citu precizējumu, papildinājumu un uzlabojumu.

Izmaiņas OCTA tirgus dalībnieku vidū

OCTA tirgus dalībnieku skaits 2015.gada laikā nav mainījies, kopumā šobrīd nozarē darbojas 5 apdrošināšanas akciju sabiedrības un 5 ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāles. Tomēr jāatzīmē, ka gada laikā izmaiņas notikušas – tā šī gada pirmajā ceturksnī AAS “Balta” mainīja savu vizuālo identitāti, kas izriet no tās īpašnieku maiņas 2014.gada jūnija beigās, kad par AAS “Baltas” akcionāru kļuva Polijas apdrošinātājs – “PZU grupa”. Tāpat šogad noslēdzās AAS “BTA” pērn uzsāktais reorganizācijas process, kas paredzēja uzņēmuma sadalīšanu atbilstoši biznesa ģeogrāfiskajam dalījumam. No 2015.gada 1.jūlija apdrošināšanas pakalpojumus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sniedz jaunizveidotā AAS “BTA Baltic Insurance Company”, savukārt “BTA Insurance Company” SE turpina darbu pārējās Eiropas valstīs. Savukārt jūlijā Austrijas “Vienna Insurance Group” noslēdza līgumu par AAS “Baltikums” 100% kapitāla daļu iegādi. Pēc kompetento iestāžu atļauju saņemšanas darījums tika pabeigts oktobrī un turpmāk apdrošinātājs turpinās darbu kā AAS “Baltikums Vienna Insurance Group”. Līdz šī gada beigām plānots pabeigt arī «COMPENSA T.U. S.A. VIENNA INSURANCE GROUP» restrukturizāciju, kas paredz visu no OCTA pakalpojumu sniegšanas Latvijā izrietošo saistību nodošanu Lietuvā reģistrētajai “COMPENSA VIENNA INSURANCE GROUP UADB”. Jau notikušās izmaiņas, kā arī procesā esošās pārveides, šobrīd liecina, ka tirgus mainās, notiek tā attīstība un nav izslēgts, ka arī turpmāk sagaidāmi vēl kādi jaunumi.

Sarūk Garantijas fonda apmērs

Neskatoties uz to, ka šī gada 11 mēnešos LTAB Garantijas fondā izdevies atgūt 1 miljonu 248  tūkstošus eiro (t.sk. LAAS „Balvas” veiktie maksājumi, sedzot savas saistības pret Garantijas fondu),  2015.gada tendences un notikumi finanšu un OCTA tirgū ietekmē to, ka Garantijas fonda apmērs ir būtiski samazinājies. Ja 2010.gadā Garantijas fonda apmērs bija 26,26 miljoni eiro, 2014.gadā – 23.1 miljoni eiro, tad šī gada 11 mēnešos tas jau samazinājies vēl par 7.7 %. Ja Garantijas fonda apmērs samazināsies zem 20 miljoniem eiro, kas ņemot vērā esošās tendences un prognozes, iespējams notiks jau nākamajā gadā, tad apdrošinātājiem būs jāveic regulārie ikmēneša atskaitījumi Garantijas fondā no katras pārdotās OCTA polises.

Turpinās LAAS “Balva” likvidācijas process

Likvidējamā AAS „BALVA”, kam Finanšu un kapitāla tirgus komisija 2013.gadā anulēja visas licences, tai skaitā OCTA veikšanai, 2013. gada 25. oktobrī tika izslēgta no LTAB. Kamēr LAAS „BALVA” atrodas likvidācijas procesā, tās darbību uzrauga likvidators, taču sabiedrība turpina daļēji pildīt savas saistības pret tās klientiem un sadarbības partneriem. Savukārt LTAB Garantijas fonds turpina veikt atlīdzības izmaksas LAAS „Balva” vietā ārvalstu CSNg gadījumos, un šī gada 11 mēnešos šīs izmaksas jau ir 1 233 093 eiro.

Zaudējumu atlīdzības CSNg cietušajām personām

Aizejošais gads noteikti vērtējams kā pārmaiņu gads personai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas jomā, kur nevar neminēt pērnā gada nogalē pieņemto Satversmes tiesas spriedumu un no tā izrietošās konsekvences – aktuāls palicis jautājums par valsts atbildību. Praksē ieviesti jauni MK noteikumi, kas nosaka kārtību kā tiek izmaksātas atlīdzības par CSNg cietušajām personām, atlīdzinot nemateriālos zaudējumus gan pašiem cietušajiem, gan viņu tuviniekiem.  Šī gada 11 mēnešu statistika liecina, ka pieaudzis personai nodarīto zaudējumu atlīdzību īpatsvars pret kopējo zaudējumu atlīdzību apmēru. Šī tendence parāda, ka cilvēku apziņā aizvien vairāk nostiprinās pārliecība, ka OCTA nodrošina atlīdzību ne vien par auto salabošanu, bet arī personai nodarītajiem zaudējumiem.

Rīgā aizvadīta augsta līmeņa starptautiskā OCTA apdrošinātāju konference

Novembrī Rīgā norisinājās 11. gadskārtējā konference Eiropas Ekonomikas zonas valstu Kompensācijas iestādēm, Garantijas fondiem un Informācijas centriem, kuru rīkoja LTAB sadarbībā ar Zaļās kartes sistēmas Biroju padomi. Šāda mēroga apdrošinātāju konference Baltijas valstīs notika pirmo reizi un to apmeklēja gandrīz 80 delegāti. Konferences mērķis ir sekmēt Eiropas valstu kompensācijas iestāžu, informācijas centru un prasību kārtošanas pārstāvju savstarpējo sadarbību.

LTAB OCTA informācijas sistēmu atzinīgi novērtē Eiropas apdrošināšanas nozares speciālisti

Novembrī notikušās starptautiskās konferences ietvaros LTAB valdes priekšsēdētājs J.Stengrevics iepazīstināja delegātus ar biroja izstrādāto un uzturēto OCTA informācijas sistēmu, kas izpelnījās augstu novērtējumu no Eiropas kolēģiem. Šajā gadā LTAB veikusi būtiskus modernizācijas darbus OCTA informācijas sistēmā, kas ļāvis vairākkārt palielināt datu apmaiņas ātrumu. Tāpat šī gada izskaņā LTAB izstrādājis un ieviesis visām mobilajām ierīcēm draudzīgu lietotni, ar kuras palīdzību iespējams uzzināt OCTA polises darbības termiņu, pieteikties atgādinājumiem par tās beigu termiņu tuvošanos, uzzināt Bonus-Malus klasi, kā arī transportlīdzekļu zaudējumu vēsturiskos un aktuālos datus.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.