VW civilprasību mierizlīgumā ASV piekrīt samaksāt 13 miljardus eiro

Vācijas autoražotājs “Volkswagen” (VW) ir piekritis maksāt 15 miljardus ASV dolāru (13,6 miljardus eiro), lai ASV tiesā panāktu mierizlīgumu civilprasībās pret kompāniju saistībā ar izmešu mērierīču manipulācijas skandālu, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta biznesa ziņu aģentūra “Bloomberg”.

VW otrdien oficiāli ir jāiesniedz tiesā mierizlīguma piedāvājums. Tā kā tiesnesis ir aizliedzis iesaistītajām pusēm par mierizlīguma nosacījumiem runāt publiski pirms sprieduma pieņemšanas, visas personas ar medijiem ir runājušas anonīmi.

Pagājušajā nedēļā lietai pietuvināta persona atklāja, ka Vācijas autoražotājs piedāvās mierizlīgumu 10,3 miljardu ASV dolāru (9,4 miljardu eiro) apmērā. Tas paredzēja arī kompensāciju apmēram 480 tūkstošu automašīnu ar 2,0 litru dīzeļa dzinēju, kas slepeni bija aprīkoti ar ierīcēm, kas ļauj manipulēt ar izmešu datiem, īpašniekiem. Tāpat VW vēlējās veikt iemaksas programmā cīņai pret gaisa piesārņojumu.

Tomēr “Bloomberg”, atsaucoties uz diviem sarunām pietuvinātiem anonīmiem avotiem, vēstīja, ka otrdien noteiktajā termiņā Sanfrancisko federālajā tiesā tiks iesniegts mierizlīguma piedāvājums 15 miljardu ASV dolāru apmērā.

Atbilstoši piedāvājumam VW maksās 2,7 miljardu ASV dolāru (2,5 miljardu eiro) sodu ASV Vides aizsardzības aģentūrai un Kalifornijas Gaisa resursu pārvaldei, kā arī divus miljardus dolāru (1,8 miljardus eiro) izlietos bezizmešu tehnoloģijas izstrādei, sacījis viens no “Bloomberg” anonīmajiem avotiem.

Cits avots piebilda, ka gaidāms, ka Vācijas kompānija paziņos par mierizlīgumu ar ASV štatiem, tostarp Ņujorku, apmēram 400 miljonu ASV dolāru (364 miljonu eiro) vērtībā.

Ziņu aģentūra AP vēstīja, ka mierizlīguma piedāvājumā VW piekrīt katram ar nelikumīgo ierīci aprīkotās automašīnas īpašniekam izmaksāt 5100-10 000 ASV dolāru (6640-9100 eiro), kā arī saremontēt vai atpirkt skartās automašīnas.

Īpašnieki, kas izvēlēsies savu automašīnu pārdot kompānijai, saņems summu, kas atbilst automašīnas vērtībai līdz pagājušā gada 18.septembrim, kad izcēlās skandāls. Šajā laikā VW automašīnu ar dīzeļa dzinēju vērtība ASV ir kritusies par 19%.

Ja atsevišķi īpašnieki nepiekritīs mierizlīgumam, viņi varēs atsevišķi vērsties tiesā pret VW.

Septembrī kompānija atzina, ka tās automašīnās ar dīzeļa dzinēju ir uzstādītas slepenas ierīces, kas ļauj pārbaudēs uzrādīt normām atbilstošu izmešu līmeni, lai gan reālas braukšanas apstākļos tas tiek pārsniegts līdz pat 40 reizēm.

Sanfrancisko federālajā tiesā iesniegtajā civilajā prasībā VW tiek apsūdzēts par plaša kaitējuma nodarīšanu videi un nelikumīgi aprīkoto automašīnu īpašniekiem.

Iepriekš tika vēstīts, ka VW ir atvēlējusi 16,2 miljardus eiro skandāla radīto izmaksu segšanai, tostarp septiņi miljardi eiro tika atvēlēti juridisku risku novēršanai.

Tomēr šis mierizlīgums nenozīmē VW tiesvedību beigas ASV. Līdzīgas apsūdzības pret kompāniju vērstas arī saistībā ar nelikumīgām ierīcēm automašīnās ar 3,0 litru dīzeļa dzinēju.

Tāpat Vācijas autoražotājam draud ASV regulatoru sodi, kas varētu sasniegt vairākus desmitus miljardu eiro, kā arī kriminālizmeklēšana saistībā ar skandālu.

Līdzīgas apsūdzības kompānijai draud arī Eiropā un citviet.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.