Ceļu būvnieki aicina nekavēties ar Latvijas ceļu tīkla analīzi

Biedrība ”Latvijas ceļu būvētājs” (LCB) aicina Satiksmes ministriju (SM) nekavēties ar Latvijas ceļu tīkla analīzi, aģentūrai LETA pavēstīja biedrībā.

”Biedrība ir pārliecināta, ka SM nekavēsies ar Ministru kabineta uzdevuma izpildi un agrāk, jau pirms šā gada 31.decembra, pabeigs ceļu tīkla izvērtējumu, lai, apstiprinot 2018.gada valsts budžetu, būtu iespējams noteikt, vai Latvijā ir ceļi, kurus autobraucēji lieto ļoti maz vai nelieto vispār, cik šādu ceļu ir, lai tad pieņemtu pamatotus lēmumus par ceļu tīkla remontēšanu,” klāstīja LCB pārstāvji.

Pēc biedrībā paustā, nevar izslēgt iespējamību, ka pētījums apstiprinās medijos izteikto hipotēzi, ka zināmu daļu maznozīmīgu ceļu patiešām iespējams slēgt vai nodot citiem īpašniekiem, lai autoceļu remontiem paredzētos līdzekļus izmantotu pārējā vietējo ceļu tīkla sakārtošanai.

LCB uzskata, ka lēmumus par ceļu tīkla sašaurināšanu, kas var ietekmēt daudzu cilvēku ikdienu, nevar pieņemt bez objektīvas situācijas izpētes uz pieņēmumu pamata. Lai pieņemtu lēmumu, ir jāsaprot, kāda uz katra ceļa ir satiksmes intensitāte, cik iedzīvotājiem šis ceļš ir nepieciešams, vai viņiem ir alternatīva utt. Turklāt nepieciešams veikt ne tikai valsts, bet arī pašvaldību un uzņēmumu ceļu tīkla analīzi.

”Pašlaik tieši reģionālie un vietējie asfaltētie un grants ceļi saņem vismazāko finansējumu, tajos nav iespējams ieguldīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus, bet no valsts budžeta piešķirtie līdzekļi ir niecīgi. Rezultātā 49% valsts un pašvaldību vietējo ceļu ir sliktā vai ļoti sliktā stāvoklī,” atzīmē biedrības pārstāvji.

LCB arī pauž cerību, ka gadījumā, ja ceļu tīkls tiks optimizēts, ietaupītais finansējums tiks izlietots citu vietējo ceļusakārtošanā.

Jau vēstīts, ka AS ”Latvijas valsts ceļi” uzdots šogad veikt visu valsts, pašvaldību un privāto ceļu inventarizāciju, lai rastu skaidru redzējumu par valstī esošo ceļu kopumu un to reālo stāvokli.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.