Noskaidrots ar kādiem auto reiz brauca Latvijā populāri sportisti (+ foto)

Pirmā auto iegāde ir notikums, ko daudzi droši vien rakstītu ar lielo burtu “N”. Tā ir sajūsma, cerību piepildījums un iestāšanās “izredzēto klubiņā”. Sajūtas, pirmo reizi iesēžoties savā mašīnā, ir neaizmirstamas, bet visi turpmākie “koptreniņi” – labs pamats uz mūžu.

To atceras pat pieredzējuši braucēji, kuri tagad, izvēloties spēkratu, iespējams, pievērš uzmanību daudz racionālākām lietām kā pirmajā reizē.

“Protams, ir jāizvēlas mašīna, kas patīk, taču arī jāsaprot – kādam nolūkam tā tiek pirkta. Pirmkārt, jānovērtē, kas ir svarīgāks: jauda, komforts, ātruma īpašības. Otrkārt, būtu vēlams zināt mašīnas vēsturi. Un, treškārt, ir jānoskaidro mašīnas aktuālais tehniskais stāvoklis. Vislabāk to ir darīt pie zinošiem speciālistiem,” iesaka “Inchcape Motors Latvia” Pēcpārdošanas nodaļas vadītājs Leonīds Pavlovs.

Arī mūsu titulētie sportisti Martins Dukurs, Oskars Melbārdis un treneris Sandis Prūsis šodien novērtē auto ērtumu, dinamiskumu un glītu ārējo izskatu. Patlaban viņu “ietrenētos” X klases “BMW” auto var iegādāties salonā “Inchcape Motors Latvia”. Taču katram no viņiem ir savs, aizraujošs stāsts par savu pirmo…. dzelzs rumaku.

Rindā pēc mašīnas daudzus gadus vai Rumbulā par dubultu cenu
Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis pirmo mašīnu pirka vēl 80.gados, padomju laikos. “Mammas draudzene bija izstāvējusi piecpadsmit gadu rindu uz jaunu mašīnu. “Pelēcīša” (LADA 2163) oficiālā cena bija 9900 rubļu, es to nopirku par 20 000 rubļu,” atminas Prūsis.

Toreiz tā bija ikdiena: gadu gadiem garas rindas, un tiklīdz kārotā mašīna iegūta, tā uzreiz uz Rumbulu – pārdot par dubultu cenu. Mašīna bija “mūža pirkums”, jo bija pārliecība, ka ar konkrēto autiņu būs jābrauc visu dzīvi vai vismaz pusi no tās. Auto obligāti tika turēts garāžā, turklāt nebija nekādas nozīmes tam, vai garāža bija tuvu mājām, vai arī līdz tai bija jābrauc ar diviem sabiedriskā transporta līdzekļiem.

“Nobraucu piecus gadus un pārdevu, šķiet, pat dārgāk, nekā nopirku. Taču tas ir 90.gadu paradokss, kas vairs nav iespējams,” stāsta bobsleja izlases treneris, kas divus gadus pavadījis arī pie “BMW X5” stūres.

“Protams, tagad esmu izlutināts,” viņš atzīst. Aktīvām sporta gaitām gan vispiemērotākie ir komfortabli, pagarināti busiņi, kuros, braucot uz nometnēm, var ērti ielikt arī boba slieces. “Tad nav jādomā, vai visam pietiks vietas. Vienkārši sakravājies un dodies ceļā,” atzīst pieredzējušais sportists.

Uz ārzemēm pēc dārgumiem
Skeletonists Martins Dukurs pirmo mašīnu nopirka īsi pēc tam, kad saņēma autovadītāja apliecību. Par padomdevēju pieaicinājis brāli Tomasu un devies uz Vāciju. “Brālim jau toreiz bija pieredze, viņš zināja plačus, kuros bija vērts meklēt auto,” stāsta Martins. Acīs iekritis diezgan īpašais “golfiņš” “Fire and Ice” violetā krāsā. Taču mašīna bija visai bēdīgā stāvoklī.

“Atradām krēslu, kādā darbnīcā pārmontējām, lai mašīnu var aizgādāt līdz vilcējam, kas to atveda uz Latviju,” atminas Dukurs. Te auto, protams, sataisīja un vairākkārtējais pasaules un Eiropas čempions ar to nobrauca aptuveni gadu. Tiesa, konkrētajam modelim bijušas dažas dekoratīvas detaļas, kuru atrašana reizēm prasījusi lielas pūles.

“Kad cilvēkam ir ap divdesmit, mašīna ir svarīga pati par sevi. Tad vislielākā nozīme ir emocijām, aiz priekiem var teju nakšņot mašīnā. Protams, laika gaitā prioritātes mainās. Tagad svarīgāki ir praktiskie aspekti – drošība, ērtības. Ja ir ģimene un bērni, tad mašīnā visam jābūt vietai,” skaidro Martins. Skeletonists, kas pēdējos gados izmantojis arī “BMW X6”, atzīst, ka viņam patīk dinamiski auto ar vieglu gaitu.

Vienkārši laba mašīna pie vietējā autotirgotāja
“Pirmo mašīnu nopirku, tiklīdz biju ieguvis autovadītāja apliecību,” atminas bobsleja pilots Oskars Melbārdis. Bobslejista pirmais auto bijis tumši zils “BMW 318”, ko abi kopā ar tēvu noskatījuši Valmieras autoplacī.

“Neskatījāmies neko konkrētu, vienkārši piemērotu mašīnu labā stāvoklī,” atzīst sportists. Viņš atceras, ka papildus pēc sludinājuma pircis glītus lietos diskus. Tirgotāji izrādījušies diezgan bandītiska paskata puiši. Protams, viss beidzies labi, taču neomulīga sajūta bijusi gan. Ar pirmo “bembi” nobraucis trīs vai četrus gadus, bet pēdējos pāris gadus braucis ar “BMW X6”.

“Protams, ir svarīgi, lai auto ir pievilcīgs izskats, taču prioritāte ir ērta, ietilpīga mašīna, lai nebūtu jādomā, kā ģimenei sasēsties,” atzīst 2016.gada pasaules čempions.

Ko der noskaidrot, pirms lietota auto iegādes?

1. Pārbaudi informāciju CSDD reģistrā:
kad auto ir ievests Latvijā
cik tai ir bijuši īpašnieki
tehnisko apskašu vēsturi, t.sk. salīdzini nobraukumu pa gadiem.

2. Noskaidro automašīnas VIN numuru. Ar tā palīdzību vari noskaidrot, vai automašīna nav zagta, kā arī jaunākiem auto vari uzzināt servisa vēsturi. Kā viena no vietnēm, kurā iespējams meklēt informāciju: https://www.autodna.lv/

3. Uzzini vairāk par pašu pārdevēju. Rūdītiem blēžiem jau ir sava “reputācija” internetā, bet kārtīgiem saimniekiem nebūs nekā slēpjama.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.