Vai pa sliedēm drīkst? Domstarpības satiksmes organizācija Miera un Brīvības ielu krustojumā

Nonākot Miera un Brīvības ielu krustojumā Rīgā, autovadītājiem rodas dažādas interpretācijas par satiksmes organizāciju krustojumā. Vai pa sliedēm drīkst braukt, vai nē?

Intensīvas satiksmes apstākļos regulāri var novērot, ka satiksmes dalībnieki iedalās divās frontēs: vieni, kas uzskata, ka krustojumu Matīsa ielas virzienā drīkst šķērsot pa tramvaja sliedēm, otri – ka to darīt nedrīkst. Apmulsumu rada virs luksofora izvietotā zīme, kas daudzu autovadītājuprāt ir viena no 513.-518. grupas zīmēm – tās nosaka braukšanas virzienus joslās.

Domstarpības raisošā ceļa zīme Matīsa un Brīvības ielu krustojumā Rīgā Foto: iAuto.lv

Ceļu Satiksmes noteikumu 72. punkts nosaka, ja krustojumā joslu skaitu un braukšanas virzienu tajās nosaka 513.–518. ceļa zīme, uz tramvaja sliežu klātnes uzbraukt aizliegts, izņemot gadījumu, ja tā ir iekļauta kādā ar minētajām ceļa zīmēm noteiktā braukšanas joslā. Ikdienā redzams, ka lielākā daļa autovadītāju izvēlas braukt pa labo malējo joslu, taču intensīvas satiksmes apstākļos šādā veidā tiek stipri samazināta krustojuma caurlaidība. Tiem, kuri vēlas braukt taisni pa labo malējo joslu, bieži vien nākas gaidīt uz tiem, kuri krustojumā griežas pa labi uz Brīvības ielu centra virzienā un apstājas, lai palaistu gājējus. Līdz ar to pie zaļā signāla krustojumu šķērso vien pāris automašīnas.

Miera iela Rīgā Foto: iAuto.lv

Miera iela Rīgā Foto: iAuto.lv

Bet vai krustojumā uzstādītā zīme tiešām aizliedz braukt pa tramvaja sliedēm? Kā redzams attēlā, konkrētā zīme uz Miera ielas atšķiras no tām, kas regulē braukšanas virzienus joslās tālāk, Matīsa un Tērbatas, kā arī Matīsa un Kr. Barona ielu krustojumos – tur nepārprotami ir uzstādītas 513.-518. grupas ceļa zīmes. 

Zīme, kas norāda braukšanas virzienus joslā Matīsa un Tērbatas ielu krustojumā Rīgā Foto: iAuto.lv

Matīsa iela Rīgā Foto: iAuto.lv

Ceļa zīmju salīdzinājums Foto: iAuto.lv

Par šo situāciju pretrunīgu informāciju sniedz Rīgas pašvaldības policija un CSDD.  Policija sociālajos tīklos pauž viedokli, ka minēto krustojumu pa sliedēm nedrīkst šķērsot, attiecīgo zīmi uzskatot par 513.-518. grupas ceļa zīmi. Savukārt CSDD norāda, ka pa sliedēm krustojumu drīkst šķērsot, jo zīme nav saistāma ar iepriekšminētās grupas ceļa zīmēm.

Rīgas pašvaldības policijas viedoklis Foto: Ekrānšāviņš no Twitter

Ceļu Satiksmes Drošības Direkcijas viedoklis Foto: Ekrānšāviņš no Twitter

Arī pašreizējā Ceļu satiksmes noteikumu redakcijā šādai ceļa zīmei ir pieļaujamas plašas interpretācijas iespējas. Iespējams, ka tā ir kāda no 718. līdz 720. zīmju variācijām, vai arī šādi tiek norādīti atļautie braukšanas virzieni krustojumā, ņemot vērā to, ka 401.-406. ceļa zīmju izvietošana attiecīgajā vietā radītu vēl lielākus pārpratumus, jo krustojumā piekļaujas arī vienvirziena Šarlotes iela, kurā no krustojuma iebraukt aizliegts.

Vai šī ceļa zīme ir atbilstoša Ceļu satiksmes noteikumiem? Turpmāk informēsim par atbildīgo dienestu skaidrojumu, kā rīkoties šajā situācijā.

Raksti komentāros savu viedokli par to, kā pareizi interpretēt šo ceļa zīmi Miera un Brīvības ielu krustojumā!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.