Ārzemēs reģistrēta auto vadīšanai Latvijā vairs nav izņēmumu – Latvijā deklarētiem autovadītājiem jamaksā nodoklis

Kopš šī gada sākuma stājušies spēkā grozījumi Ceļu satiksmes, Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumos, kas paredz to, ka par ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa lietošanu Latvijas teritorijā jāmaksā diezgan sālīti. Vai ir kādi izņēmumi?

Grozījumi likumos nosaka, ka par ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu jāmaksā:

  • 10 EUR dienā;
  • 250 EUR mēnesī;
  • 600 EUR par 6 mēnešiem;
  • 1000 EUR par gadu.

Jāpiemin, ka šis nodoklis attiecas uz Latvijā deklarētām personām, kuras vēlas izmantot ārzemēs reģistrētu transportlīdzekli.

CSDD norāda, ka vairs nepastāv arī izņēmumu un nodoklis jāmaksā, ja pat automobiļa īpašnieks ir līdzās automašīnā. Nav arī nozīmes tam, ka automobilis kalpo dienesta vajadzībām vai darba pienākumiem – ja autovadītājs deklarēts Latvijā, ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis ir jāmaksā.

Te gan jāatceras tas, ka šis nodoklis tiek piemērots konkrētajam automobilim, nevis autovadītājam. Tāpēc vienu reizi to samaksājot, apmaksātajā periodā ar šo auto drīkst braukt jebkurš. CSDD atgādina, ka atbildība (piemēram, soda piemērošana par CSN pārkāpumu, vādītājam klāt neesot, u.tml.) ir tam, kurš veicis maksājumu.

Par šī likuma neievērošanu autovadītājam piemērojams sods no 140 līdz 400 EUR. Satiksmes ministrija šos grozījumus pamatoja ar to, ka daļa iedzīvotāju iespēju pārvietoties ar ārzemēs reģistrētu auto izmantoja negodīgi, lietojot Latvijas ceļus un infrastruktūru, bet nodokli par to nemaksājot.

Ja īslaicīgai lietošanai 10 EUR dienā šķiet pieņemami, tad ilgstoši lietot ārzemēs reģistrētu transportlīdzekli kļūst dārgi,  it īpaši ja ir kāds pamatots šāda transportlīdzekļa lietošanai Latvijā. Tomēr ir iespēja ārvalstīs reģistrētus transportlīdzekļus Latvijā piereģistrēt uz laiku, ārzemēs izdotās numurzīmes nododot CSDD glabāšanā un pēc tam tās atgūstot. Tādējādi par transportlīdzekļa ekspluatāciju Latvijā jāmaksā nodokļi un nodevas tāpat, kā par Latvijā reģistrētu transportlīdzekli.

Padalies komentāros ar savu pieredzi! Vai ir nācies šo nodokli maksāt vai piereģistrēt transportlīdzekli uz laiku?

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.