BALTA: Septembrī ik gadu pieaug skolēnu nelaimes gadījumu skaits

Apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā pieaudzis pieteikto atlīdzību skaits par skolēnu nelaimes gadījumiem, kas gūti, mācību gadam sākoties.

Pērn par nelaimes gadījumiem tieši septembrī gandrīz trešdaļa jeb 32% pieteikto atlīdzību bijušas par skolas vecuma bērniem, kas 2016. gadā vienlaicīgi bijis arī skolēnu traumatiskākais mēnesis.

“Atsākoties mācību gadam, kad bērni kļūst patstāvīgāki un nonāk skolas vidē, īpaši svarīgi ir atgādināt savām atvasēm gan par drošību mācību iestādē, gan arī ceļā uz un no tās. Tāpat arī būtiski atcerēties un aizdomāties ne tikai par bērnu pienākumiem, bet arī vecāku atbildību, lai savlaicīgi novērstu iespējamos nelaimes gadījumus, no kuriem lielākā daļa bieži vien notiek pašu neuzmanības dēļ. Arī apkārtējiem būtu jābūt vērīgākiem,” aicina Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja.

Pietkēviča norāda, ka traumas visbiežāk tiek gūtas vieglprātības dēļ, bērniem saskrienoties skolas gaiteņos vai trepēs. Tāpat arī ir gadījumi, kad bez pieaugušo uzraudzības pēc stundām gūti dažādi sasitumi vingrošanas laukumā, veicot pārgalvīgas darbības.

Pēdējo trīs gadu laikā pieteikto nelaimes gadījumu atlīdzību skaits septembrī par skolēniem ir būtiski palielinājies, liecina BALTA dati. Ja 2014. gadā atlīdzību pieteikumu skaits par skolas vecuma bērniem bija 23% no kopējā pieteikumu skaita, tad 2015. gadā tie bija 26%, savukārt pērn teju katrs trešais bijis par skolēnu gūtajām traumām, sasniedzot 32% atzīmi.

Vēl viena tendence ir septembrī pieaugošais pieteikumu skaits par ceļu satiksmes negadījumiem, kuros cietuši nepilngadīgie. Arī saskaņā ar CSDD statistikas datiem pēdējos trīs gados septembrī cietušo bērnu (0–14 gadu vecumam) skaits ir audzis. Proti, 2014. gadā tika ievainots 31 bērns, 2015. gadā – 40, bet pērn – 46. Kopumā šo gadu laikā septembrī bojā gājuši divi bērni.

Lai pasargātu bērnus no iespējamiem nelaimes gadījumiem, BALTA aicina vecākus atgādināt savām atvasēm par uzvedības noteikumim ceļu satiksmē un mācību iestādēs:

• Bērnam ir jāpastāsta, kā droši nokļūt līdz skolai un atgriezties mājās, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus. Vislabāk to izdarīt, kopīgi veicot šo ceļu un pārrunājot bīstamības iemeslus konkrētajās vietās.
• Piedaloties ceļa satiksmē un ejot no un uz skolu diennakts tumšajā periodā, obligāti jālieto atstarojoši elementi, bet vislabāk – veste.
• Ja bērns izvēlas ceļu uz skolu mērot ar velosipēdu, obligāti jālieto ķivere.
• Ar velosipēdu jābrauc pa ietvēm, velosipēdu ceļiem un brauktuvi. Ja bērns ir nepilngadīgs, tad pa ceļa nomali atļauts braukt tikai pilngadīgas personas pavadībā.
• Nedrīkst aizmirst par drošības ievērošanu, arī pārvietojoties automašīnā – drošības jostu, bērnu sēdeklīšu vai paliktņu izmantošanu, kā arī atbilstošu braukšanas ātruma izvēli.
• Rūpīgi aicināt ieklausīties un ievērot skolotāja izteiktos drošības noteikumus un zināt, kā un kam nepieciešamības gadījumā lūgt palīdzību, kā arī atgādināt vienoto ārkārtas palīdzības izsaukuma numuru – 112.
• Lai pasargātu no mantu zādzību riska, mācīt bērnu neatstāt vērtīgās lietas bez uzraudzības.
• Dodoties uz skolu, vecākiem būtu jāpārdomā, vai vērtīgā ierīce ir tiešām nepieciešama un vai to nav iespējams aizvietot ar tādu, kas zagļiem būtu mazāk saistoša, piemēram, jaunākās paaudzes viedtālruņa vietā izvēloties kādu vecāku modeli.
• Neļaut bērniem izmantot sporta aprīkojumu bez sporta skolotāja klātbūtnes.

Foto: Publicitātes foto

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.