Pasaulē ātrākā kravas automašīna “Dzelzs bruņinieks” viesojas Rīgā (+ foto)

Šonedēļ Rīgā, Volvo Truck Latvia centrā bija ieradusies pasaulē ātrākā kravas automašīna The Iron Knight jeb Dzelzs bruņinieks, kurai pieder divi ātruma rekordi – 500 un 1000 m distancē un tā var sasniegt vairāk nekā 287 km/h.

Kravas automašīna ir izveidota sadarbojoties Volvo Trucks ekspertu komandai – tehniķiem, inženieriem un dizaineriem. Turklāt gandrīz visas kravas automašīnas detaļas ir īpaši izgatavotas, izņemot dzinēju un sērijveidā ražoto I-Shift divsajūgu pārnesumkārbu.

“Dzelzs bruņinieks ir trešā Volvo Trucks izgatavotā kravas sacīkšu automašīna, kas ir lielisks pierādījums uzņēmuma zināšanām un spējai ieviest jauninājumus. Tā tika radīta divu iemeslu dēļ. Pirmkārt – vēlējāmies vērst uzmanību uz jauniem tehniskiem un konstrukcijas risinājumiem. Otrkārt – ar Dzelzs bruņinieka palīdzību ir iespējams parādīt plašākai sabiedrībai tehnoloģiskos sasniegumus kravas automašīnu būvē. Turklāt atsevišķus risinājumus, kas izmantoti Dzelzs bruņiniekā, plānojam iesviest arī sērijveidā ražotajās kravas automašīnās,“ stāsta Karls Aksels Hedstrēms (Carl Axel Hedström), Volvo Trucks Experience Center Event Manager.

Dzelzs bruņinieka tehnoloģiskie un konstrukcijas risinājumi viens otru papildina visos aspektos, sākot ar priekšējo režģi un beidzot ar sānu paneļiem – jebkura detaļa precīzi pilda savu funkciju.

Karls Aksels Hedstrēms uzsver: ”Svarīgākais šīs automašīnas uzbūvē ir I-Shift divsajūgu pārnesumkārba, kura spēj darboties ekstremālos apstākļos. Tieši šo pārnesumkārbu izmanto arī sērijveida ražotajās Volvo FH automašīnās. Papildus tam, automašīnai ir arī Goodyear sacīkšu riepas. Turklāt, nedaudz izmainot automašīnas programmatūru, mēs spējam pat sasniegt lielāku ātrumu par maksimāli noteikto.”

„Dzels bruņiniekam nav cenas – tas ir Volvo Trucks “sirds” produkts jeb to radījuši daudzi eksperti kopīgiem spēkiem, neskatoties uz patērēto laiku, bet gan domājot par fantastisko rezultātu,“ piebilst Karls Aksels Hedstrēms.

Dzelzs bruņinieks – kravas automašīna, kas pārspēj rekordus
– 1000 metru distancē 21,29 sekunžu laikā tas spēj sasniegt vidējo ātrumu 169,09 km/h, bet 500 metru distancē – 13,71 sekundē 131,29 km/h.
– Dzelzs bruņinieks spēj attīstīt 2400 Zs jaudu un 6000 Nm griezes momentu, un tas sver 4,5 tonnas, tā jaudas un svara attiecība ir 0,5 Zs/kg.
– Centrā uzstādīts ievērojami pārveidots D13 dzinējs ar ūdens starpdzesētāju un četriem turbokompresoriem.
– I-Shift divsajūgu pārnesumkārba ļauj nezaudēt griezes momentu pārnesumu pārslēgšanas brīdī. Dzelzs bruņinieka sajūgs ir stiprināts (diski un piespiedplātnes veidotas no materiālu sakausējuma), taču visādi citādi tas ir tāds pats, kāds uzstādīts sērijveidā ražotām Volvo FH kravas automašīnām.
– Elektronika izmantota minimāli, lai mazinātu svaru.
– Programmatūra ir pārprogrammēta, lai nodrošinātu vajadzīgo veiktspēju.
– Kabīne veidota no stiklšķiedras un ir īpaši aerodinamiska. Sānu paneļos iestrādāti lieli gaisa ieplūdes kanāli, kas nodrošina dzinēja dzesēšanu.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.