Latvijas autovadītāji ir neapdomīgi un agresīvi, autovadītājas tēls uzlabojies

Latvijas autovadītāji tiek vērtēti kā neapdomīgi un arī agresīvi, savukārt stereotips par sievietēm kā sliktākām autovadītājām mazinās, noskaidrots lielākā pašmāju degvielas tirgotāja AS “VIRŠI-A” veiktajā interneta aptaujā.

Aicinot novērtēt Latvijas autovadītājus, par neapdomīgiem citus Latvijas autovadītājus ir nosaukuši 72,7% aptaujas respondentu, savukārt otra aptaujā populārākā norādītā iezīme ir agresivitāte, kam seko lēnīgums uz ceļa.

Interesanta tendence vērojama, aicinot novērtēt sevi, izvēloties vienu no autovadītāju tipiem – vairāk kā puse aptaujāto (58%) paši sevi dēvē par mierīgiem braucējiem. 19,4% no respondentiem atzinuši, ka sevi vērtē kā pieredzējušus ekspertus, savukārt 14,5% sevi vērtē kā ceļa pavēlniekus.

Aptaujas dati liecina, ka stereotips par sievietēm kā sliktām autovadītājām sabiedrībā mazinās. Vaicājot, vai sievietes-autovadītājas ir sliktākas par vīriešiem-autovadītājiem, aptuveni viena trešdaļa jeb 34,5% norādīja, ka tam nepiekrīt, savukārt aptuveni tikpat respondentu (32,4%) to nosauca par stereotipu. Salīdzinoši neliels skaits jeb 13,5 % aptaujāto atbildēja apstiprinoši – sievietes-autovadītājas ir sliktākas par vīriešiem-autovadītājiem.

Skaidrojot, vai respondenti paši sevi uzskata par labiem autovadītājiem, lielākā daļa jeb 78,4% atzina, ka vienmēr varētu būt labāk, kamēr 13,1% sevi uzskata par lieliskiem autovadītājiem. Tikai 8,5% norādījuši, ka neuzskata sevi par labu autovadītāju.

Noskaidrojot iemeslus, kas traucē autovadītājiem veiksmīgi pārvietoties uz ceļa, respondenti visbiežāk atzīmēja ceļu tehnisko stāvokli (33,5%), citu satiksmes dalībnieku ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu (23,5%) un arī autovadītājus, kas “tūļājas” (20,3%).

Drošībai, vadot automašīnu, tiek pievērsta būtiska uzmanība

Vaicājot par savu un pasažieru drošību automašīnā, vairākums jeb 66,8% respondentu norādīja, ka rūpējas par savu un pasažieru drošību – paši vienmēr piesprādzē drošības jostu un aicina to darīt arī pārējiem mašīnā sēdošajiem. Diemžēl 6% no aptaujas respondentu drošības jostu izmantošanai uzmanību nepievērš.

Arī mobilo telefonu izmantošana pie automašīnas stūres tiek vērtēta negatīvi – vairākums jeb 87,5% piekrīt, ka telefona lietošana pie stūres negatīvi ietekmē braukšanu, savukārt 12,5% respondentu norādīja, ka pieredzējušiem šoferiem tas grūtības nesagādājot.

Lielākais pašmāju degvielas tirgotājs AS “VIRŠI-A” sociālajā tīklā “Facebook” veicis Latvijas iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kādas iezīmes visbiežāk raksturo Latvijas autovadītājus. Aptaujā piedalījās 283 respondentu.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.