“Scania” apstrīdēs EK noteikto 880 miljonu eiro naudassodu par dalību Eiropas kravas automašīnu ražotāju kartelī

Vācijas autobūves koncernam “Volkswagen” piederošais kravas automašīnu ražotājs “Scania” apstrīdēs Eiropas Komisijas (EK) noteikto 880 miljonu eiro naudassodu par dalību Eiropas kravas automašīnu ražotāju kartelī, aģentūrai LETA pastāstīja SIA “Scania Latvia” pārstāvji.

EK piemērojusi “Scania” 880 miljonu eiro naudassodu, apsūdzot uzņēmumu cenu fiksēšanā un par izvairīšanos no stingrāku piesārņojuma noteikumu radītajām izmaksām.

Kompānijas “Scania” paziņojumā medijiem teikts, ka “Scania” neatzīst EK apsūdzības un apstrīd lēmumu kopumā.

“Scania” vadība arī uzsvēra, ka tā ir pilnībā sadarbojusies ar EK, sniedzot pieprasīto informāciju un paskaidrojumus visā izmeklēšanas periodā.

Jau vēstīts, ka “Scania” vienīgā līdz šim bija izvairījusies no naudassoda saņemšanas vērienīgajā EK izmeklēšanā saistībā ar Eiropas kravas automašīnu ražotāju karteli, kurā pieci citi uzņēmumi jau atzinuši vainu un kopumā saņēmuši rekordlielu naudassodu triju miljardu eiro apmērā. Izmeklēšanā secināts, ka attiecīgais kartelis pastāvējis 14 gadus. Pagājušā gada jūlijā naudassodi noteikti tādiem lietā iesaistītiem ražotājiem kā “Daimler”, DAF, “Iveco”, MAN un “Volvo”/”Renault”.

Izmeklēšana ir balstīta uz 2011.gadā veiktajām kratīšanām kravas automašīnu ražotāju mītnēs. Kratīšanas tika veiktas, pamatojoties uz netiešu norādi, kas saņemta no MAN. Apsūdzības saistītas ar cenu saskaņošanu, kā arī ar kompāniju slepenu vienošanos atlikt un tad novirzīt uz klientiem piesārņojuma novēršanas tehnoloģijas izmaksas.

“Scania” ir transportēšanas risinājumu uzņēmums, kas pērn klientiem piegādāja 73 100 kravas automobiļu, 8300 autobusu, kā arī 7800 rūpnieciskos un kuģu motorus. Tīrie pārdošanas ienākumi bija 104 miljardi Zviedrijas kronu (10,8 miljardi eiro). “Scania” ir dibināts 1891.gadā, “Scania” ir daļa no Vācijas autobūves koncerna “Volkswagen Truck & Bus GmbH”.

“Firmas.lv” informācija liecina, ka “Scania Latvia” apgrozījums pērn bija 51,368 miljoni eiro, bet peļņa – 2,158 miljoni eiro. Uzņēmums “Scania Latvia” dibināts 1993.gadā, tā pamatkapitāls ir 406 811 eiro. “Scania Latvia” pieder Zviedrijā reģistrētam uzņēmumam ”Scania CV”.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.