Lems par strīdīgi vērtēto automašīnas riteņu bloķētāju izmantošanu Rīgas ielās

Neraugoties uz uzraugošo iestāžu ieteikumiem, Rīgas pašvaldība nolēmusi pilsētas ielās atjaunot automašīnu riteņu bloķētāju izmantošanu, liecina domes sēdes darba kārtība.

Šodien domes sēdē tiks skatīti grozījumi Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumos, kurus Satiksmes un transporta lietu komiteja atbalstīja jau februāra beigās.

Kā komitejas sēdē iepriekš skaidroja Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, bloķēšanas ierīču izmantošanu plānots atsākt, galvenokārt, ārzemju viesu dēļ, kuri nereti izvairās no sodu maksāšanas.

Grozījumi paredz, ka bloķēšanu izmantos tikai trešajā reizē pēc tam, kad tiks konstatēts, ka pārkāpējs nav norēķinājies par autostāvvietas izmantošanu. Konstatējot šo pārkāpumu otrreiz, vadītājam četrās valodās tiks atstāts brīdinājums par to, ka viņa transportlīdzeklis nākamreiz var tikt bloķēts. Trešajā reizē auto tiks uzlikts riteņu bloķētājs.

Soda apmaksu pārkāpējs varēs veikt tikai elektroniski – vai nu dodoties uz tuvāko banku vai darot to ar viedaplikāciju starpniecību. Bloķēšanas iekārta tiks noņemta tikai pēc soda apmaksas veikšanas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) un Konkurences padome (KP) gan aicinājuši Rīgas domi nepieņemt šos patērētājiem un konkurencei nelabvēlīgos grozījumus. Iepazīstoties ar grozījumos iekļauto regulējumu, kas vērsts uz Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” tiesībām piemērot transporta līdzekļu riteņu bloķēšanas iekārtas jeb bloķētājus, PTAC un KP secinājuši, ka konkrētais regulējums var radīt būtisku aizskārumu daudzu patērētāju tiesiskajām interesēm un veicināt nevienlīdzīgus konkurences apstākļus, pašvaldības kapitālsabiedrībai piemērojot normas, kuras nevar piemērot citi tirgū esošie komersanti.
PTAC pārstāvji norādīja, ka kopš 2009.gada PTAC vairākkārtīgi ir vērsies pret autostāvvietu pakalpojumu sniedzēju rīcību, patērētāju transportlīdzekļiem piemērojot bloķētājus. Minēto rīcību PTAC ir atzinis par negodīgu, proti, agresīvu komercpraksi un līgumtiesiskajās attiecībās ar patērētājiem par nesamērīgu rīcību, kura tiesiskums atzīts arī ar Augstākās tiesas 2017.gada 21.septembra spriedumu.

Vēl saistošo noteikumu grozījumi paredz, ka par autostāvvietu izmantošanu iedzīvotāji turpmāk varēs norēķināties tikai elektroniski. Tāpat autostāvvietu kontroles iekārtas izdoto čeku turpmāk nevajadzēs novietot transportlīdzeklī, jo stāvvietas uzraugs apmaksas faktu varēs redzēt viedierīcē. Norēķināties par pakalpojumu varēs tikai bezskaidras naudas veidā, ar SMS pakalpojumu, elektronisko naudu, iegādājoties mēneša abonementu, iedzīvotāja karti vai lietotāja karti.

Tāpat maksāt turpmāk vajadzēs arī par piekabes un puspiekabes novietošanu.

Departaments norāda, ka iemesls šādu izmaiņu ieviešanai ir tas, ka elektroniskās kontroles iekārtas tiek regulāri bojātas, no tām mēģinot izzagt monētas, tajās tiek ievietoti plastmasas maisiņi, kā arī tajās tiek ievietotas citu valstu monētas. Tā rezultātā rodas zaudējumi gan par iekārtu remontu, gan nesaņemto ienākumu veidā, kā arī rodas domstarpības ar transportlīdzekļu lietotājiem par iespēju norēķināties par pakalpojumiem ar priekšapmaksu un attiecīgi pēcapmaksas paziņojumu piemērošanu.

Tāpat maksas autostāvvietās tiekot novietotas piekabes vai transportlīdzekļu sastāvi ar piekabēm, aizņemot maksas autostāvvietu.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.