Aptauja: Gaidāmo automašīnu ekspluatācijas nodokļu izmaiņu dēļ 79% iedzīvotāju pārskatīs auto iegādes plānus

Latvijā no nākamā gada gaidāmo automašīnu ekspluatācijas nodokļu izmaiņu dēļ 79% iedzīvotāju pārskatīs auto iegādes plānus, aģentūrai LETA pavēstīja “Swedbank” mediju attiecību vadītāja Kristīne Jakubovska, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Viņa informēja, ka atbilstoši aptaujas datiem 27% autovadītāju tuvākā gada laikā plāno iegādāties automašīnu, pārsvarā apsverot iespēju iegādāties lietotu auto (20%). Tostarp plānus par citas automašīnas iegādi veicinājis esošā spēkrata nolietojums – automašīna visbiežāk ir vecāka par 10 gadiem (28%), kā arī ar dažādiem defektiem (16%).

Vienlaikus, uzlabojoties situācijai Latvijas ekonomikā, iedzīvotāji labprātāk atkal iegādātos “Audi” un BMW markas automašīnas – attiecīgi 21% un 14%, kamēr sarukusi vēlme iegādāties “Volkswagen” markas automobiļus – no 25% pērn līdz 14% šogad.

“Ja līdz šim par labu konkrētas markas automobiļa iegādei noteica tas, vai iedzīvotāji plānoja iegādāties jaunu vai lietotu spēkratu, tad šogad situācija jau kļuvusi līdzīgāka – kā jaunu, tā lietotu auto segmentā iecienītāko marku topā atgriezušās ir “Audi” un BMW markas automašīnas. Iegādājoties jaunu auto, iedzīvotāji priekšroku primāri dotu BMW (29%), “Audi” (13%) un “Volvo” (11%), savukārt lietotu auto segmentā “Top3” markas ir “Audi” (24%), “Volkswagen” (16%) un BMW (9%). Taču, kā rāda “Swedbank” dati, lai arī iedzīvotāji sapņo par “Audi” vai BMW, auto iegādes brīdī izvēle tiek izdarīta par labu pilsētas džipiem, no kuriem priekšgalā ir “Nissan Qashqai” markas automašīna,” klāstīja Jakubovska.

Viņa arī norādīja, ka par labu jauna auto iegādei iedzīvotājiem liek domāt arī no nākamā gada gaidāmās izmaiņas automašīnas ekspluatācijas nodoklī, kas paredz lielākas izmaksas automašīnām ar lieliem motoriem un lielākiem oglekļa dioksīda (CO2) izmešiem. Aptaujā 79% iedzīvotāju atzinuši, ka gaidāmās izmaiņas liks pārskatīt savus auto iegādes plānus. Puse (51%) norāda, ka rūpīgāk iepazīsies ar automašīnas tehniskajiem parametriem un izvēlēsies ekspluatācijā lētāku modeli, savukārt katrs piektais centīsies automašīnu iegādāties vēl šogad.

Bankā atzīmēja, lai arī šobrīd Latvijā auto parks ir salīdzinoši vecs, pamazām pieaug jaunu automašīnu īpatsvars, ko apliecina arī aptaujas dati – 7% iedzīvotāju plāno iegādāties pilnīgi jaunu auto, kam seko vēlme iegādāties līdz piecus gadus vecu spēkratu (7%). Savukārt piecus līdz desmit gadus veca spēkrata iegādi apsver 12% autovadītāju. Vienlaikus 24% no iedzīvotājiem, kas apsver auto iegādi tuvākā gada laikā, tas būs viņu pirmais auto.

“No 2019.gada gaidāmās izmaiņas, kas paredz transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes diferencēt pēc spēkrata CO2 izmešu apmēra, iedzīvotājiem arvien biežāk liek apsvērt jauna auto iegādi. Piemēram, tādam spēkratam kā “Dodge Grand Caravan” ekspluatācijas nodoklis no 408 eiro šogad 2019.gadā pieaugs līdz 708 eiro, savukārt “Lexus IS” markas hibrīdauto nodoklis samazināsies no 162 eiro līdz 48 eiro 2019.gadā. Jāatzīmē, ka atsevišķām auto markām nodokļu apmērs nemainīsies vai būs minimāls, tāpēc, ja vien iedzīvotāju plānos ir doma par auto iegādi, noteikti būtu jāpievērš uzmanība auto uzturēšanas izmaksām,” teica “Swedbank” Privātpersonu auto finansēšanas atbalsta nodaļas vadītājs Kaspars Sausais.

Aptauja veikta 2018.gada aprīlī sadarbībā ar “Snapshots”, aptaujājot 706 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem Rīgā, citās Latvijas pilsētās un lauku rajonos.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.