EP: EK gada laikā būtu jānāk klajā ar likumdošanas priekšlikumu, lai cīnītos ar auto odometru rādījumu sagrozīšanu

Lai cīnītos ar krāpšanos ar lietotu automašīnu odometru rādījumiem, Eiropas Komisijai (EK) gada laikā būtu jānāk klajā ar likumdošanas priekšlikumu, ceturtdien pieņemtā rezolūcijā norāda Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Kā aģentūru LETA informēja EP Informācijas birojā Latvijā, deputāti vēlas, lai tiktu izveidoti “nacionāli nobraukuma reģistri”, kuru informācijai varētu piekļūt arī no ārzemēm. Lietota auto pircējam būtu jāspēj pārliecināties par odometra rādījumu neatkarīgi no valsts, kurā mašīna pirms tam bijusi reģistrēta.

Odometra rādījums būtu obligāti jāfiksē jebkuru remontdarbu un servisa apmeklējuma laikā. Deputāti norāda, ka Nīderlandē un Beļģijā, kur odometra rādījumi tiek nolasīti biežāk nekā citur, krāpšana ir teju izskausta.

EP deputāti arī aicina EK izvērtēt, kā autoražotāji pilda jau tagad Eiropas Savienības (ES) noteikumos paredzētās odometru tehnoloģiskās drošības prasības, kā arī noteikt skaidrus odometru drošuma kritērijus.

Kaut gan odometru rādījumu viltošanai ir negatīva ietekme uz ceļu satiksmes drošību, tikai sešās ES valstīs par to noteikta kriminālatbildība. Deputāti aicina visas ES valstis rīkoties tāpat.

Ņemot vērā ceturtdien pieņemto likumdošanas iniciatīvas rezolūciju, EK būs jānāk klajā ar likumdošanas priekšlikumu vai jāskaidro, kāpēc tas netiks darīts.

Eiroparlamentārieši jau uzsvēruši – ja EK aicinājumu iekļaus likumdošanas priekšlikumā, gada ieguvumi būs lēšami uz sešiem līdz deviņiem miljardiem eiro, tāpat varētu uzlaboties patērētāju uzticēšanās lietoto auto tirgum un situācija satiksmes drošības jomā.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.