Shell aerodinamiskais kravas vilcējs izrādās 2,5 reizes ekonomiskāks par parasto kravinieku (+ FOTO)

ASV noslēdzies eksperiments, kurā piedalījies pēc kompānijas Shell pasūtījuma izgatavots kravas vilcējs Starship, kas ar kravu pārbraucis pāri visai valstij – no Kalifornijas līdz Floridai, iztērējot 2,5 reizes mazāku degvielas daudzumu nekā būtu vajadzējis parastam kravas vilcējam ar puspiekabi.

AirFlow Truck Company uzbūvētais vilcējs apveltīts ar īpaši efektīvu aerodinamisko formu, kas atgādina ātrvilcienu. Zem kabīnes izveidoti aerodinamiskie kanāli, kas optimizē gaisa plūsmu, bet radiatoru aizsedz žalūzijas, kas atveras vien tad, kad nepieciešams atdzesēt dzinēju. Tieši tāpat sagatavota arī puspiekabe – tās apakšējo daļu pilnībā sedz aerodinamiskie aptecētāji, bet aizmugurē piemontēti izbīdāmi vairogi, kas izlīdzina gaisa plūsmu no piekabes jumta un sienām. Uz puspiekabes jumta izvietotas saules baterijas ar kopējo jaudu pieci kilovati, kas piegādā strāvu vilcēja elektrosistēmai.

Vilcējs aprīkots ar Cummins X15 400 Zs sešcilindru dīzeli un 18 pakāpju Eaton pārnesumkārbu, turklāt automašīnas trešo asi piedzen elektromotors, kas palīdz tad, ka vajadzīga papildu jauda, piemēram, kāpumos. Savukārt bremzēšanas laikā tas uzkrāj enerģiju vilcēja akumulatoros. Starship aizmugures asīm parasto dubulto riteņu vietā uzmontēti četri plati riteņi ar samazinātu rites pretestību.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.