Policija: Uber bezpilota auto operators letālās avārijas laikā skatījies video

Uber bezpilota auto vadītāju-operatoru var apsūdzēt nolaidībā un nonāvēšanā aiz neuzmanības

Tempes (Arizona) pilsētas policija apgalvo, ka 2018.gada martā notikušās letālās avārijas laikā, kad Uber bezpilota automobilis notrieca pār ielu ejošu velosipēdisti, pašbraucošā auto operators skatījies televīzijas šovu.

Automotive News informē, ka 318 lappušu biezajā atskaitē izmeklētāji norāda, ka Rafaela Vaskeza – Uber operators, kurai bija jāpieskata sistēmas darbība, avārijas laikā skatījusies uz leju nevis uz ceļu un pacēlusi acis tikai pussekundi pirms tam, kad automobilis notrieca pār ielu ejošo Eleinu Hercbergu  

Izmeklētāji izpētījuši TV tīkla Hulu datus un noskaidrojuši, ka pirms negadījuma Vaskeza skatījušies televīzijas šovu The Voice. Viņas Hulu profilā redzams, ka tas noticis 42 minūšu garumā un klients atslēdzies pulksten 9.59, kas atbilst laikam, kad notika avārija.

Policija atzīmē, ka šāda rīcība tiek kvalificēta kā nonāvēšana aiz neuzmanības. Pie tam, pagaidām nav zināms, vai Vaskezai jau ir izvirzīta oficiāla apsūdzība.

Atgādināsim, ka traģiskais negadījums notika marta vidū, kad netālu no gājēju pārejas Uber kompānijas pašbraucošais automobilis notrieca sievieti-velosipēdisti, kura šķērsoja ielu. Avārijas laikā automobilis pārvietojās autonomā režīmā, bet vadītāja vietā esošais operators nepaguva pārņemt vadību savās rokās.

Šis ir pirmais reģistrētais cilvēka bojāejas gadījums, kas noticis autonomajam transportlīdzeklim uzbraucot cilvēkam.

Agrāk Hercbergas nāvē tika vainota Uber autonomās braukšanas sistēma. Izmeklēšana parādīja, ka autopilots varēja pieņemt nepareizu lēmumu, noturot sievieti par “maldu objektu”, ko var ignorēt un virzīties tālāk.

Savukārt vācu izdevums Welt.de maija beigās vēstīja, ka Uber automobilim bijusi deaktivizēta ārkārtas bremzēšanas sistēma – sensori velosipēdisti pamanījuši sešas sekundes pirms sadursmes, taču automašīna nav bremzējusi, jo sistēma bija atslēgta.

Uber automobiļiem ārkārtas bremzēšanas sistēma tiek atslēgta, lai izvairītos no saraustīta braukšanas režīma. Tieši tādēļ pie stūres tiek sēdināts operators, kam jāseko līdzi satiksmes situācijai un vajadzības gadījumā jāpārņem vadība. Satiksmes uzraudzība un situācijas novērtēšana ir operatora ziņā, jo autopilots par šādiem gadījumiem nebrīdina.

 

Foto: Ekrānšāviņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.