“Rīgas satiksme” bloķēšanas iekārtas uz auto riteņiem liks par trešo soda kvīti, kas saņemta pēc 1.novembra

No 1.novembra Rīgas ielās automašīnu riteņu bloķētāji tiks piemēroti tiem spēkratiem, kuru īpašnieki nebūs veikuši trīs pēc 1.novembra izrakstītu soda kvīšu apmaksu, šodien žurnālistiem pastāstīja SIA “Rīgas satiksme” pārstāvji.

Saskaņā ar viņa skaidrojumu, tas nozīmē, ka visi pēcapmaksas paziņojumi, ko autovadītāji saņēmuši laika posmā līdz 1.novembrim, tiks piedzīti parastajā kārtībā, bet, sākot no 1.novembra, tie tiks uzskaitīti no jauna.

Kā klātesošajiem pastāstīja “Rīgas satiksmes” Tiesiskā nodrošinājuma nodaļas vadītājs Jānis Gailītis, riteņu bloķēšanas iekārtas tiks pielietotas, lai samazinātu un novērstu situācijas, ka ielu malās novietoto auto īpašnieki sistemātiski nemaksā par autostāvvietu pakalpojumiem.

“Piecu gadu laikā autovadītāji uzkrājuši parādu 3,4 miljonu eiro apmērā. Ar parādu piedziņas kompāniju iesaisti un citiem paņēmieniem mums izdodas piedzīt vidēji 67% no Latvijas iedzīvotājiem izrakstītajiem sodiem, taču ar ārvalstīs reģistrētiem auto iet sliktāk – piedzīt izdodas vien 7% piemēroto pēcapmaksas paziņojumu summas,” skaidroja Gailītis. Rekordists šajā jomā esot kāds vietējais iedzīvotājs, kuram piemērotas 798 soda kvītis.

Savukārt “Rīgas satiksmes” Autostāvvietu vadītāja vietnieks Sergejs Gusevs informēja, ka riteņu bloķēšanas iekārtas gan vietējiem, gan ārvalstu iedzīvotājiem tiks piemērotas tikai pēc trešās soda kvīts neapmaksāšanas.

Ja gadījumā transportlīdzekļa vadītājam riteņu bloķētājs tomēr tiks uzlikts, viņam tiks atstāta informācija gan par apmaksājamā soda apmēru, gan to, kā rīkoties tālāk. Sākotnēji vadītājam būs jāapmaksā visi parādi. Izmantojot bankas maksājumu karti vai e-talonu, to izdarīt varēs “Rīgas satiksmes” autostāvvietu maksas automātos, klientu apkalpošanas centros, lietotnē “Riga Card” vai turpat pie kontroliera. Skaidrā naudā veikt soda apmaksu turpmāk nevarēs.

Pēc tam iedzīvotājam būs jāpiesaka bloķēšanas iekārtas noņemšana pa tālruni 8585 vai 8000 1919 un divu stundu laikā ieradīsies kontrolieris, kurš iekārtu noņems. Tālrunis darbosies no plkst.6 līdz 23 katru dienu. “Ja iedzīvotājs gribēs apmaksu veikt pie kontroliera, tad, protams, viņam sākotnēji būs jāizsauc darbinieks un tikai tad jāveic samaksa,” paskaidroja Gusevs.

Pieņemot lēmumu atgriezties pie riteņu bloķētāju izmantošanas, uzņēmums esot uzklausījis arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) un Konkurences padomes (KP) viedokļus, kas pirms vairākiem gadiem par negodīgas un maldinošas komercprakses īstenošanu noteica 8000 latu sodu vairāku Rīgas autostāvvietu apsaimniekotājai SIA “EuroParking”.

“Tās ir pašvaldības autostāvvietas, nevis klasisks komercbizness, un mūsu pienākums ir veikt ielu uzturēšanu, transporta kustības organizēšanu un citus uzdevumus,” skaidroja Gailītis. Tāpat viņš norādīja, ka uzņēmums cītīgi strādājis, lai patērētājiem būtu pieejama visa veida informācija par gaidāmās sistēmas atgriešanos. “Turklāt ierīces izmantosim tikai pēc trešās pēcapmaksas kvīts piemērošanas un otrajā reizē būsim viņu par to informējuši četrās dažādās valodās. Vidusmēra patērētājs, kurš grib godprātīgi maksāt par izmantotajiem pakalpojumiem, varēs to izdarīt, tādēļ PTAC un KP pārmetumus uzskatām par nepamatotiem,” pauda pārstāvji.

Kā ziņots, nolūkā nodrošināt sodu apmaksu par autostāvvietas izmantošanu no 1.novembra Rīgas ielās atkal sāks izmantot automašīnu riteņu bloķētājus.

Pieņemtie grozījumi Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas noteikumos paredz, ka bloķēšanu izmantos tikai trešajā reizē pēc tam, kad tiks konstatēts, ka pārkāpējs nav norēķinājies par autostāvvietas izmantošanu. Konstatējot šo pārkāpumu otrreiz, vadītājam četrās valodās tiks atstāts brīdinājums par to, ka viņa transportlīdzeklis nākamreiz var tikt bloķēts. Trešajā reizē auto tiks uzlikts riteņu bloķētājs.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.