Limuzīna kareivīgā radiniece: bruņumašīna “Imanta” laiku lokos (+ FOTO)

Kopš 9. novembra Rīgas Motormuzejā skatāma unikāla interaktīva izstāde, kurā pirmo reizi klātienē ir iespēja apskatīt un izdzīvot stāstu par vienu no slavenākajiem spēkratiem Latvijas armijas vēsturē – bruņumašīnu “Imanta”.

Laikā starp diviem pasaules kariem jaunās Latvijas valsts armijai līdz ar citu bruņojumu piederēja desmit bruņumašīnas. Līdz mūsdienām nav saglabājusies neviena – cik zināms Rīgas Motormuzeja speciālistiem, tās pārdotas vai zudušas 2.pasaules kara kaujās. Tomēr vēsturnieku un kolekcionāru aprindās jau labu laiku klīduši nostāsti par bruņumašīnas “Imanta” detaļām. – 1941. gadā, atkāpjoties PSRS karaspēkam, bruņumašīna tikusi sašauta pie kādām mājām Liepnā, liecības par šo kauju atrastas vācu armijas atskaitēs. Tādēļ Rīgas Motormuzejs 2017. un 2018. gadā organizēja divas ekspedīcijas, kuras vainagojās ar panākumiem – to laikā tika atrastas 30 oriģinālās bruņumašīnas “Imanta” detaļas. 

No militārā viedokļa bruņumašīna “Imanta” nebija pati spēcīgākā – varētu pat teikt, ka visvājāk bruņotā. Taču leģendārais Latvijas armijas spēkrats ir piedzīvojis četras dzīves – divus miera un divus kara periodus, ticis sašauts un atkal atjaunots, bijis gan vājš, gan krietni bruņots, dedzis karstās liesmās un nu kļuvis par vienu no Latvijas brīvības cīņu simboliem. “Imantas” piedzīvojumi ir patiešām spriedzes filmas cienīgi.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.