Plāno ieviest iespēju norakstīt iznīcinātu transportlīdzekli, samaksājot 165 eiro nodevu

Iedzīvotājiem plānots paredzēt iespēju norakstīt iznīcinātus, piemēram, pašu izjauktus, transportlīdzekļus, samaksājot Dabas resursa nodokļa nodevu 165 eiro apmērā, paredz valdības atbalstītās izmaiņas Dabas resursu nodokļu likumā.

Par izmaiņām vēl jālemj Saeimai.

Izvērtējot Dabas resursu nodokļa piemērošanas efektivitāti, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) secinājusi, ka nodokļa piemērošana kopumā veicina dabas resursu efektīvāku izmantošanu, tomēr atsevišķās pozīcijās nodokļa piemērošanu nepieciešams pārskatīt un aktualizēt.

Proti, praksē ir identificēta problēma saistībā ar transportlīdzekļu norakstīšanu, jo pašreizējos Ministru kabineta noteikumos nav paredzēta iespēja transportlīdzekli norakstīt, ja tas ir iznīcināts vai gājis bojā pēc 2009.gada 31.decembra, izņemot transportlīdzekļa nodošanu apstrādei.

Kā norāda VARAM, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) regulāri saņemot lūgumu ieteikt iespējamos risinājumus attiecībā uz šāda neeksistējoša transportlīdzekļa norakstīšanas iespējām. Sadarbojoties ar Valsts vides dienestu, VARAM un CSDD konstatējuši, ka situācijās, kad transportlīdzeklis ir, piemēram, pašrocīgi izjaukts, īpašniekam tomēr būtu jādod iespēja šādu transportlīdzekli norakstīt, pie nosacījuma, ka tiks samaksāts dabas resursa nodoklis 165 eiro apmērā.

Tādējādi tiktu nodrošināts “piesārņotājs maksā” princips, norāda ministrijā. VARAM pieejamie dati liecina, ka 2018.gadā norakstīti 25 000 transportlīdzekļu un potenciālais “problemātisko” automašīnu skaits bijis 1500. Tas nozīmē, ja šāda nodeva būtu ieviesta, valsts pērn būtu iekasējusi papildu 247 500 eiro.

165 eiro likmi par transportlīdzekli par samērīgu atzinuši arī CSDD pārstāvji.

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.