iAuto.lv pārāda piemēru no Šveices, kādai būtu jābūt pareizi izbūvētai gājēju pārejai (+ FOTO)

Viesojoties Šveicē, iAuto.lv pārliecinās, ka uzbūvēt drošu, funkcionālu un ikvienam satiksmes dalībniekam labi pārskatāmu gājēju pāreju nav nemaz tik grūti (ja grib). Tā nav raķešu zinātne!

Vienkārši pareizi veidota gājēju pāreja! Foto: iAuto.lv

Attēlos redzama maza Ženēvas iela ar vienu braukšanas joslu katrā virzienā. Uzreiz redzams, ka šeit satiksmes plānotāji lielu ielas daļu atvēlējuši gājējiem un velobraucējiem, turklāt pēdējiem jābrauc pa atsevišķu celiņu, kas atdalīta no gājēju celiņiem ar dzeltenu līniju un apzīmēta ar riteņbraucēja simbolu.

Ar dzeltenu krāsu apzīmēta arī gājēju pāreja, kas sākas jau uz ietves un šajā vietā ir izveidota vienā līmenī ar brauktuvi, lai gājēji, velobraucēji, cilvēki ar invaliditāti vai jaunās māmiņas ar bērnu ratiņiem varētu pārkļūt ielai pāri ērti un droši, nebaidoties aizķerties vai paklupt pret betona apmali.

Foto: iAuto.lv

Interesanti, ka arī šeit velobraucējiem izdalīta atsevišķa josla, bet drošības saliņu ielas vidū sargā ovālas betona apmalītes. Vēl viens atšķirīgs risinājums ir ceļa zīme “gājēju pāreja”, kas piestiprināta pie laternas staba uz drošības saliņas.

Šādā gadījumā ceļa zīme ir labāk pamanāma, vienmēr apgaismota un atrodas vadītāja tiešās redzamības zonā. Un visbeidzot, krāsa, kas izmantota apzīmējumu uzkrāsošanai, ir tik noturīga, ka automašīnu riepas tai nekādus bojājumus nenodara.

931.apzīmējums jeb zebra jau uz ietves – tas palīdz autovadītājiem skaidri saprast, gājējs vēlas šķērsot brauktuvi. Foto: iAuto.lv

Galvenais ar ko būtu jāsāk:

1) Drošības saliņas starp braucamajām joslām

2) Japaaugstina Latvijas valsts standarts ceļa apzīmējumiem (gan zīmēm, gan krāsai izsakot īpaši augstāku klasi tieši gājēju pērejām.

Atgādinām, ka vairāk kā 30% no visiem bojā gājušajiem Latvijā ir gājēji!

3) Gājēju pārejas 931.ceļa apzīmējums (zebra) sākas jau uz ietves.

Krāsa nav nodilusi pat vietās, kur visbiežāk tiek braukts Foto: iAuto.lv

4) Tiek izmantota dzeltenā krāsa! Kāpēc mēs paliekam pie baltās. Kuru ir vieglāk pamanīt?

Vai tas ir tik dārgi un sarežģīti? 

Foto: iAuto.lv

Šeit varam redzēt, ka ietve pie gājēju pārejas ir vienā līmenī ar brauktuvi. Foto: iAuto.lv

Atsevišķa zona velo transportam, lai šķērsotu brauktuvi, bet tas gan mums jau būtu “raķešu zinātne”. Saksim ar drošības saliņām! Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.