Vācijā atklāj elektrisko autobāni kraviniekiem

Vācijā atklāta 10 km gara autotrase, kas paredzēta speciāli aprīkotām kravas automašīnām.

Netālu no Frankfurtes atklāts īpaši aprīkots autoceļa posms, ko var izmantot kravas automašīnas ar dīzeļelektriskajām hibrīdiekārtām un trolejbusiem līdzīgu iekārtu, kas ļauj pieslēgties virs trases nostiprinātajiem vadiem.

10 kilometrus garā trase savieno Frankfurtes  lidostu un Darmštates industriālo parku. To izveidojusi kompānija Siemens projekta  Elisa (Еlectrified, innovative heavy traffic on the Autobahn) ietvaros. Eksperimentā iesaistīti pieci loģistikas uzņēmumi, kas izmanto Siemens sadarbībā ar Scania un Volkswagen radītos kravas auto. Izmantojot tikai elektrību šādi kravas auto var paātrināties līdz 90 km/h.

Siemens speciālisti aprēķinājuši, ka pārkārtojot 30% Vācijas kravas automobiļu autoparka uz elektrisko piedziņu, kaitīgo CO2 izmešu daudzumu varētu samazināt par sešiem miljoniem tonnu gadā. Turklāt braucot tikai ar elektrību 40 tonnīgās fūres-trolejbusi varēs ietaupīt līdz 20 tūkstošiem eiro, kas citādi būtu jāsamaksā par degvielu (pieņemot, ka nobraukums ir 100 tūkstoši kilometru).

Vācijas valdība Elisa projektam piešķīrusi 14,6 miljonus eiro un izmēģinājumi ilgs līdz 2022. gadam.

Foto: Ekrānšāviņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.