Pat 20 miljoni dolāru – izsolē pārdos 30.gadu sacīkšu Porsche (+ FOTO)

Sotheby izsoļu nams savā piedāvājumā iekļāvis 1939.gadā ražotu Porsche 64 – vienīgo līdz mūsdienām izdzīvojušo eksemplāru, kura vērtība tiek lēsta vismaz 20 miljonu dolāru vērtībā.

Piedāvājumam pievienotā informācija liecina, ka automašīna 1939.gadā pēc Volkswagen pasūtījuma izstrādāta uz Bug KdF-Wagen bāzes autosacīkstēm Berlīne-Roma, kas kara dēļ tā arī nenotika.

1500 kilometru maratonam no Berlīnes līdz Romai bija jākļūst par sava veida reklāmu vācu ātrgaitas autobāņiem, kā arī KdF-Wagen modeļa atklāšanas svinībām. Šim nolūkam tajā laikā Vācijas valdībai piederošais Volkswagen pasūtīja pie Porsche trīs Beetle sacīkšu versijas. Automašīna ieguva nosaukumu Type 64 un to izstrādāja tā pati inženieru grupa, kas pēc dažiem gadiem stāvēja pie Porsche 356 šūpuļa.

Transmisiju, dzinēju un balstiekārtu Porsche Type 64 aizguva no KdF-Wagen, bet aviācijas alumīnija virsbūve un riteņu aerodinamiskās uzlikas tika izstrādātas pilnīgi no jauna. Četrcilindru opozītmotora jauda tika palielināta no 24 līdz 32 zirgspēkiem.

Sākoties karam, vienīgais Type 64 eksemplārs nonāca Vācijas Darba frontes īpašumā, bet projekts tika atcelts. Neraugoties uz šādu lēmumu, Ferdinands Porše tomēr uzbūvēja vēl divus automobiļus: pirmo pabeidza 1939. gada decembrī, otru – 1940. gada jūnijā. Trešajai mašīnai izmantoja pirmā Type 64 šasiju, jo pirmais eksemplārs līdz tam jau paguva piedzīvot visai nopietnu avāriju. Trešā mašīna nonāca Porše ģimenes īpašumā un 1946.gadā tika piereģistrēta Austrijā. Vēlāk spēkrats nomainīja vēl divus īpašniekus, taču joprojām saglabāts oriģinālā stāvoklī.

Type 64 ir paliekoša vērtība Porsche vēsturē – to dēvē par visu markas sporta auto (no 356 līdz 911) saimes aizsācēju un nozīmīgāko modeli kompānijas vēsturē.

Saskaņā ar provizoriskiem aprēķiniem Type 64 cena varētu sasniegt 20 miljonus ASV dolāru. Izsole notiks augustā.

Foto: Publicitātes attēls

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.