Vernons pie vēsturiskā un lepnākā Austrumeiropas autobusa “Ikarus 55 Lux” stūres (+ FOTO)

Seno spēkratu salidojumā pie Rīgas Motormuzeja kopā ar citiem vēsturiskajiem automobiļiem bija apskatāms arī savulaik lepnākais Austrumeiropas autobuss – Ungārijā ražotais Ikarus 55 Lux, kas restaurēts Latvijā un tagad ir regulārs šādu pasākumu dalībnieks

Vernons

Autobuss ražots 1966. gadā Ungārijā un tika lietots visā plašajā Padomju Savienībā un citās sociālisma valstīs. Arī Rīgas autobusu parka rīcībā bija šī modeļa autobusi un pārsvarā tie tika lietoti starppilsētu maršrutos, kā arī tika braukts tālākos reisos uz Ļeņingradu, Tallinu un Viļņu. Ikarus luksus modeļa autobusiem standarta komplektācijā ietilpa 32 ērtas pasažieru sēdvietas, no kurām astoņas varēja būt aprīkotas ar galdiņiem. Salona aizmugurē atradās pat neliels bāriņš. Dodoties tālākos reisos, oficiante pasažieriem pasniedza atvēsinošus dzērienus. Jāpiezīmē gan, ka PSRS no šīm “ekstrām” atteicās, nelielo bāru aizvietojot ar papildus sēdvietām. Toties padomju valstī izmantotajiem autobusiem bija sava atšķirības zīme, proti, efektīgs prožektors autobusa priekšpusē uz jumta.

Ikarus 55 Lux

Pasākumā skatāmais autobuss uz Latviju stipri nolietotā stāvoklī tika atvests no Tartu Igaunijā, jo Latvijā šī modeļa Ikarus autobusi vairs nebija saglabājušies. Autobusa pilna restaurācija tika veikta Latvijā, piedaloties gan Rīgas Motormuzeja galvenajam restauratoram Gunāram Dortānam, gan Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) biedriem, un tā ilga veselus 4 gadus. Spēkratam ir oriģinālā komplektācija. Saglabāti un restaurēti ārējie dekoratīvie elementi, kā arī bagāžas plaukti ar tīkliņiem – salonā.  Arī ziloņkaula un ķieģeļu sarkanais krāsojums piemeklēts oriģināls.  

Ikarus 55 Lux

Ikarus 55 Lux

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.