Mazinās administratīvo slogu transportlīdzekļu reģistrācijā, CSDD viss būs vienkāršāk

Valdība šodien apstiprināja plašus grozījumus normatīvajos aktos, kuru autori sola mazināt administratīvo slogu transportlīdzekļu īpašniekiem un komersantiem, kuri nodarbojas ar transportlīdzekļu tirdzniecību.

Kā skaidro Satiksmes ministrijā, saskaņā ar noteikumu izmaiņām transportlīdzekļu īpašuma tiesību maiņas reģistrācijai vairākos gadījumos bija jāiesniedz šo faktu apliecinoši dokumenti – “rēķins-uzziņa” un “pieņemšanas-nodošanas akts”. Lai samazinātu administratīvo slogu, noteikumu projekts paredz atteikties no šādu dokumentu noformēšanas papīra formā, aizvietojot tos ar speciālām atzīmēm Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā, tādējādi nodrošinot veikto darījumu caurskatāmību. Reģistrā tiks precīzi fiksēts brīdis, kad mainās ne tikai īpašumtiesības uz transportlīdzekli, bet arī atbildība, kas paredzēta transportlīdzekļa īpašniekam vai turētājam. Nosakot īpašumtiesību pāreju elektroniskā veidā, tiks izslēgtas iespējas dokumentu falsifikācijai.

Vecajā Ministru kabineta noteikumu redakcijā bija noteikts, ka tirdzniecības uzņēmumā iegādāta transportlīdzekļa reģistrācijai kā īpašuma tiesības apliecinošs dokuments ir jāiesniedz uz speciālas veidlapas aizpildīts “rēķins-uzziņa”. Ņemot vērā, ka termins “rēķins-uzziņa” ir maldinošs, jo dokuments pēc savas būtības nav normatīviem aktiem atbilstošs kases čeks vai rēķins, bet apliecina ieguvēja īpašuma tiesības uz nopirkto transportlīdzekli, ir paredzēts šo terminu aizstāt ar vārdiem “īpašumtiesību apliecība”, kas precīzāk raksturo noformētā dokumenta faktisko nozīmi un tā būtību.

Ņemot vērā, ka īpašumtiesību apliecība ir paredzēta kā izdruka no reģistra, tiek samazināts komersantu administratīvais slogs, jo vairs netiek izmantotas stingrās uzskaites veidlapas, kā arī transportlīdzekļa ieguvēja administratīvais slogs, jo dati par īpašumtiesību maiņu ir pieejami reģistrā un īpašnieka maiņas reģistrācijai attiecīga dokumenta iesniegšana vairs nebūs nepieciešama.

Papildus, lai mazinātu administratīvo slogu komersantiem, kas nodarbojas ar transportlīdzekļu tirdzniecību, paredzēts atteikties no tirdzniecības numura karšu izsniegšanas VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) tirdzniecības numura zīmju izmantošanai. Noteikumu projekts paredz, ka tirdzniecības numura kartes noformē CSDD, neizsniedzot tirdzniecības numura kartes uz speciālas veidlapas.

Lai atvieglotu transportlīdzekļu pārdošanas un dokumentu noformēšanas procesu, noteikumu projekts nosaka izmaiņas transportlīdzekļu noņemšanas no uzskaites kārtībā, paredzot iespēju transportlīdzekli noņemt no uzskaites atsavināšanai Latvijā, izdarot tikai atzīmi reģistrā. Tādējādi nodrošinot iespēju šādu pakalpojumu radīt pieejamu arī elektroniskā veidā.

Noteikumu projektā tiek paplašinātas reģistrētā transportlīdzekļa turētāja tiesības – noteikta iespēja turētājam pārtraukt transportlīdzekļa reģistrāciju uz laiku, nodot numura zīmes, kā arī reģistrēt transportlīdzekļa identifikācijas numura izmaiņas. Līdz ar to šīs darbības reālais transportlīdzekļa lietotājs var veikt bez transportlīdzekļa īpašnieka klātbūtnes vai pilnvarojuma, tādējādi samazinot administratīvo slogu.

Vienlaikus administratīvā sloga samazināšanai paredzēts, ka transportlīdzekļi, kuriem ir zudušas valsts reģistrācijas numura zīmes, turpmāk nebūs jāuzrāda transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanai. Šobrīd numuru zudības gadījumā transportlīdzeklis ir jāizmanto ceļu satiksmē bez numura zīmēm vai arī jāveic izbraukuma agregātu numuru salīdzināšana, kas papildus sadārdzina numura atjaunošanu zudušā vietā.

Lai nodrošinātu aktuālākas informācijas par ceļu satiksmē iesaistītajiem transportlīdzekļiem uzturēšanu reģistrā, noteikumu projektā samazināts tā perioda ilgums no pieciem uz trīs gadiem, pēc kura transportlīdzekļi, kuriem nav veikta tehniskā apskate, tiek izslēgti no reģistra, kā arī noteikts, ka izslēgta transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīme tiek anulēta.

Ņemot vērā Ministru kabineta izstrādātajā Elektromobilitātes attīstības plānā paredzēto speciālo numura zīmju piešķiršanu transportlīdzekļiem, kuri darbināmi tikai ar elektromotoru, kā arī paredzamajiem atvieglojumiem šādiem transportlīdzekļiem, noteikumu projektā noteikta šādu speciālo numura zīmju izsniegšanas kārtība.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.