Kopš 1997.gada no LTAB Garantijas fonda atlīdzībās izmaksāti 23,13 miljoni eiro

2015.gadā Garantijas fonds par 788 apdrošināšanas gadījumiem pieņēma 963 lēmumus par 2,24 miljoniem eiro, paziņojumā medijiem informē LTAB.

Kopš 1997.gada, kad tika izveidots Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) Garantijas fonds, no tā atlīdzībās izmaksāti 23,13 miljoni eiro.

2015.gadā Garantijas fonds par 788 apdrošināšanas gadījumiem pieņēma 963 lēmumus par 2,24 miljoniem eiro, paziņojumā medijiem informē LTAB.

Zaudējumu atlīdzība no Garantijas fonda tiek izmaksāta saskaņā ar OCTA likuma un starptautisko normatīvo aktu prasībām. Lielāko Garantijas fonda atlīdzību izmaksu daļu veido izmaksas par ceļu satiksmes negadījumiem, kurus izraisījuši transportlīdzekļi bez OCTA apdrošināšanas. Ievērojama daļa no Garantijas fonda izmaksām ir par satiksmes negadījumos cietušo personu zaudējumiem, ko avāriju rezultātā nodarījis neidentificēts autovadītājs.

LTAB Garantijas fonds ir nodrošinājums, ka ikviens ceļu satiksmes negadījumā cietušais saņems likumā noteikto kompensāciju. Garantijas fonda līdzekļus veido apdrošinātāju vienreizējās iemaksas, regulāri ikmēneša atskaitījumi no OCTA prēmijām, apdrošinātāju veiktās papildu iemaksas, LTAB regresa kārtībā atgūtie līdzekļi par avārijās nodarītajiem zaudējumiem, kā arī ieņēmumi no fonda līdzekļu glabāšanas un ieguldīšanas.

Atskaitījumus Garantijas fondā apdrošinātāji veica līdz 2008.gada 25.martam. Pēc tam, ņemot vērā normatīvo regulējumu un Garantijas fonda kopējo apmēru, kā arī pateicoties veiksmīgai līdzekļu investēšanas politikai, līdz šim vairs atskaitījumi nebija jāveic.

Garantijas fondā uzkrāto līdzekļu apjoms maksimumu sasniedza 2010.gadā, kad tā apmērs sasniedza 26,15 miljonus eiro. Kopš tā brīža Garantijas fonda apmērs ik gadu samazinās un pašlaik veido 20,86 miljonus eiro. Samazinājums galvenokārt ir tāpēc, ka kopš 2014.gada Garantijas fondam jāveic atlīdzības izmaksas likvidējamās AAS “Balva” vietā, kā rezultātā no Garantijas fonda izmaksāti jau 2,72 miljoni eiro, kā arī pasliktinājusies situācija finanšu tirgū, kas nedod vairs tik lielu peļņu no investīcijām. Samazinājums skaidrojams arī ar vidējās zaudējumu atlīdzības pieaugumu pēdējos gados. Vidējās izmaksas lielums uz vienu apdrošināšanas gadījumu pērn bija 2851 eiro, kas ir par 9,8% vairāk nekā 2014.gadā un par 81,9% vairāk nekā 2011.gadā.

Pērn Garantijas fondā atgūti 0,82 miljoni eiro un 0,52 miljonus eiro atlīdzināja “Balva”. No atgūtās summas 22,9% avāriju izraisītāji atlīdzinājuši labprātīgi, tai skaitā slēdzot vienošanās par līdzekļu atmaksu ilgstošā laika periodā, 2,2% gadījumos zaudējumi atgūti ar zvērināto tiesu izpildītāju palīdzību, bet 0,7% gadījumos lietas cedētas. Kopš 1997.gada LTAB Garantijas fondā kopā atgūti 10,35 miljoni eiro.

LTAB prognozē, ka Garantijas fonda apmērs jau šogad samazināsies zem 20 miljoniem eiro, līdz ar to atbilstoši OCTA likumam apdrošinātājiem būs jāatsāk veikt regulārie ikmēneša atskaitījumi Garantijas fondā no katras pārdotās OCTA polises.

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.