Nozagtā BMW navigācijas ierīce – caur Rīgu uz Ķīnu

Vācu Autobild veicis neparastu eksperimentu, izsekojot no BMW automobiļa izzagtas navigācijas ierīces ceļu. 71 dienu ilgā ceļojuma laikā nozagtā iekārta paviesojusies arī Rīgā.

Pēdējā laikā garnadži iecienījuši tieši BMW navigācijas iekārtas, jo tās ir dārgas, esot salīdzinoši viegli nozagt un tikpat viegli iebūvēt citos automobiļos. Statistika rāda, ka līdz pat divas trešdaļas šī iemesla dēļ uzlauzto automobiļu ir ar BMW markas zīmi, tādēļ Autobild žurnālisti nolēmuši izpētīt “navigatoru mafijas” ceļu, izmantojot zagļu vājību uz BMW.

2015.gada novembrī Hamburgas nomalē tika atstāts iepriekš sagatavots BMW, kura navigācijas ierīcē bija iebūvēta izsekošanas ierīce. Kad nelūgtie ciemiņi “kumosu norija,” eksperiments varēja sākties. No Hamburgas pēdas cauri Lietuvai veda uz Rīgu un Helsinkiem, 19.decembrī nonākot Parīzes Šarla de Golla lidostas kravas terminālī.

Tālāk lidojums uz Honkongu, bet no turienes, iespējams, pa jūras ceļu nozagtā navigācijas ierīce nonāk Vjetnamā un tālāk tiek ievesta Ķīnā. 2.februārī pēc veiktiem 18 000 km tiek konstatēts, ka pārvietošanās apstājusies un ierīce atrodas Ksianiangas pilsētā.

Signāls pienāk no viena un tā paša dzīvojamā masīva, un, kad Autobild redaktors K. Maintcs ierodas norādītajā vietā, izrādās, ka navigācijas ierīce dzīvi turpina BMW 520i. Īpašnieks to iebūvējis kādā servisā un acīmredzot par ierīces izcelšanos neko nezina. Arī detaļu tirgotājs Rīgā un auto serviss Ķīnā, kurā vērsās Autobild darbinieks, apgalvojuši, ka par nelegālo navigatoru tirdzniecību neko nezina.

Secinājums nav iepriecinošs – kamēr autoražotāji un policija navigācijas ierīču zādzībām nepievērsīs pienācīgu uzmanību, zagļu bizness turpināsies. Autobild uzskata, ka autoražotājiem jāpanāk, lai navigācijas iekārtām būtu daudz grūtāk piekļūt, kā arī jāsamazina to cena, kas tādā gadījumā zagļu biznesu padarītu nerentablu.  

 

 

Foto: Ekrānšāviņš

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.