Šodien atklāts rekonstruētais “Rīgas Motormuzejs”, kā tur izskatās un cik maksā ieeja (+ foto)

Šodien, 1. jūlijā, ar seno spēkratu parādi un sarkanās lentas simbolisku pārgriešanu svinīgi tika atklāts rekonstruētais CSDD Rīgas Motormuzejs (RMM). Pēc vērienīgās rekonstrukcijas Baltijā lielākais un modernākais vēsturisko spēkratu muzejs apmeklētājiem durvis vērs jau rīt, 2. jūlijā.

Foto: iAuto.lv

Svinīgajā lentas griešanā piedalījās – satiksmes ministrs Uldis Augulis, Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš, RMM direktors Aivars Aksenoks un Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) valdes priekšsēdētājs Agris Šmits.

Pēc vērienīgās rekonstrukcijas muzeja iekštelpas ir pilnībā pārbūvētas atbilstoši mūsdienu prasībām, iegūstot plašākas, kvalitatīvākas ekspozīcijas telpas, labiekārtotu un patīkamu vidi, kā arī ērtu pieejamību ikvienam apmeklētājam. Muzeja ekspozīcija veidota kā aizraujošs un interaktīvs stāsts par unikāliem spēkratiem, ievērojamām personībām un nozīmīgākajiem notikumiem auto un cilvēces vēsturē. Ekspozīcija izvietota trīs stāvos vairāk nekā 4000 kvadrātmetru platībā un tajā patlaban aplūkojami vairāk nekā 100 unikāli automobiļi, motocikli un velosipēdi.

Atklāšanas uzrunā satiksmes ministrs Uldis Augulis uzsvēra: “Kopš Rīgas Motormuzejs ir kļuvis par neatņemamu CSDD sastāvdaļu, tā darbībā vērojama dinamiska izaugsme. 2010. gadā tika atklāta seno spēkratu jaunā zāle, bet 2011. gadā – durvis vēra rekonstruētā Bauskas filiāle, kas aktīvi darbojās muzeja rekonstrukcijas laikā. Tāpēc likumsakarīgi, ka rekonstruētajā muzejā mājvietu blakus radis arī CSDD korporatīvo klientu apkalpošanas centrs.”

Foto: iAuto.lv

Papildinot ministra sacīto, CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš sacīja: “Jaunatklātais motormuzejs turpmāk būs vieta, kur satikties kā auto speciālistiem, restauratoriem un sportistiem, tā arī skolu jaunatnei un ģimenēm ar bērniem. Muzejs ir ne tik vien rūpīgi restaurēto auto “pērļu” krātuve, bet arī izglītojošs centrs.”

“Pateicoties vairāku gadu garumā kopīgi ieguldītajam neatlaidīgajam un entuziasma pilnajam darbam, varam būt lepni, ka tepat Latvijā attīstīts starptautiskas nozīmes kultūrvēsturisks objekts un izveidota pasaules līmeņa seno spēkratu ekspozīcija, kurā ar mūsdienīgu multimediālo tehnoloģiju palīdzību varam izstāstīt aizraujošo auto vēstures stāstu. Motormuzejs apmeklētājus gaidīs no 2. jūlija, piedāvājot pavadīt izzinošu un piedzīvojumiem bagātu dienu,” apmeklēt muzeju aicina RMM direktors Aivars Aksenoks.

Foto: iAuto.lv

Rekonstrukcijas laikā muzeja krājumi ir papildināti ar vairākiem nozīmīgiem jaunieguvumiem un restaurētiem spēkratiem, no kuriem lielākā daļa būs redzami arī atjaunotajā muzeja ekspozīcijā. To skaitā pasaulē pirmās automašīnas Benz Patent Motorwagen replika, čehu lepnums 1949. gada TATRA 87 un austriešu-vācu kopdarbs, 1938. gada sporta kabriolets STEYR 220 Gläser Sport Cabrio, latvieša Augusta Krastiņa 1903. gadā ASV radītā automašīna Krastin auto, 1930. gada Cadillac V8 jeb prezidenta Kārļa Ulmaņa auto “dvīņubrālis” un citi jaunumi.

1930. gada Cadillac V8 jeb prezidenta Kārļa Ulmaņa auto “dvīņubrālis” Foto: iAuto.lv

“Latvijas Antīko automobiļu klubs 1972. gadā tika dibināts ar skaidru mērķi – radīt vietu, kur tikties domubiedriem un izstādīt apskatei senos spēkratus. Lai arī daudziem šī iecere šķita neiespējamā misija, pateicoties tā laika kluba vadītāja Viktora Kulberga un kluba biedru neatlaidībai, iecere materializējās. Rīgas Motormuzejs jau toreiz bija kaut kas neredzēts un ultramoderns, bet jaunā rekonstruētā muzeja ekspozīcija pārsteigs ikvienu, jo kluba biedri muzejam ir uzticējuši unikālus eksemplārus,” ar lepnumu atzīst AAK vadītājs Agris Šmits.

Jaunajā RMM ekspozīcijā būs skatāma arī unikālu, lielākoties Latvijā ražotu vēsturisko radioaparātu un tālruņu kolekcija, ko muzeja rīcībā nodevis Lattelecom. “Uzsverot autobūves un informācijas tehnoloģiju industrijas saplūšanu un­ nākotnes ambīcijas, Lattelecom ar prieku nodod Latvijas un pasaules telekomunikāciju nozares vēstures liecības Rīgas Motormuzejam. Ekspozīcija ir dāvinājums ikvienam mūsu valsts iedzīvotājam un viesim, Latvijas 100. gadadienu gaidot,” par dāvinājumu stāsta Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Dinamisku muzeja darbību nodrošinās atsevišķa maināma izstāžu zāle, kā arī modernas konferenču telpas. Apmeklētāju ērtībai darbosies kafejnīca un būs pieejams bērnu rotaļu laukums. Skolēniem būs iespēja apgūt ceļu satiksmes noteikumus, autobūves vēsturi un tehniku RMM muzejpedagoģijas klasē.

Muzeja ēkas rekonstrukciju īstenojuši arhitektu birojs SIA Arhis Arhitekti un būvnieki SIA Skonto būve, bet ekspozīcijas dizainu veidojuši SIA H2E.

RMM ieejas kartes no 5. jūlija būs nopērkamas ne tikai muzeja kasēs, bet arī elektroniski RMM interneta mājaslapā, Biļešu Servisa tirdzniecības vietās un www.bilesuserviss.lv.

Ieeja pieaugušajiem maksā 10 EUR, bērniem no 7 gadu vecuma 5 EUR.

Rīgas Motormuzejs tika atklāts 1989. gadā, bet 2016. gadā pabeigta ēkas rekonstrukcija. Plašāka informācija pieejama RMM mājaslapā www.motormuzejs.lv. Daloties ar ziņu sociālajos medijos, aicinām lietot tēmturi #atklajmotormuzeju.

1930. gada Cadillac V8 jeb prezidenta Kārļa Ulmaņa auto “dvīņubrālis” Foto: iAuto.lv

1930. gada Cadillac V8 jeb prezidenta Kārļa Ulmaņa auto “dvīņubrālis” Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.