Cena, cena, cena – ķīnieši zaudē interesi par vācu elektroautomobiļiem

Pasaules lielākajā automobiļu tirgū samazinās interese par vācu elektriskajām automašīnām. Viens no iemesliem – vācu ražojumi ķīniešiem vairs nešķiet gana pievilcīgi.

Automašīnas ar iekšdedzes dzinējiem joprojām ir pircēja labākā izvēle, jo elektroautomobiļi ir dārgi. Tomēr situācija var mainīties, jo arvien vairāk lētu (lētāku) e-auto no Tuvajiem Austrumiem piesaka savu dalību Eiropas tirgū. Pircējam tā ir laba ziņa, bet vācu ražotājiem – gluži pretēja.

Vācijas ekonomikas kopējās attīstības izvērtēšanas ekspertu padomes priekšsēdētāja Monika Šnicere brīdinājusi pašmāju autoražotājus, uzsverot, ka ražotājiem ir jādara vairāk, lai padarītu elektromobiļus pievilcīgākus un atjaunotu ekonomiku. Turklāt pieprasījuma samazināšanās no Ķīnas vājina Vācijas eksporta biznesu. No vienas puses, tas ir saistīts ar zemāku pieprasījumu no Tālajiem Austrumiem, no otras puses, daļai Vācijas rūpniecības neklājas īpaši labi, tā Šnicere izteikusies intervijā britu laikrakstam The Telegraph.

Padomes vadītāja norādījusi, ka vācu elektroautomobiļi patērētājam ir pārāk dārgi un nespēj konkurēt ar lētāko Ķīnas produkciju. Pašmāju autoražotājiem to vajadzētu apzināties, izvērtēt situāciju un izdarīt secinājumus. Ražotājiem būtu jāpalielina kapacitāte, lai samazinātu izmaksas un gala produkta cenu. Investīcijas dārgajos luksuss klases elektroautomobiļos nav atmaksājušās, jo konkurence no Ķīnas mazāku un lētāku elektroautomobiļu segmentos aug jo dienas, kamēr pieprasījums dārgo un augstvērtīgo elektromobiļu lauciņā nav liels.

Saskaņā ar Vācijas Automobiļu rūpniecības asociācijas (VDA) datiem 2023. gada pirmajā pusē Vācijā tika saražoti aptuveni divi miljoni automašīnu. Tas ir par 10 procentiem mazāk nekā 2019. gada pirmajā pusē. Tikmēr Ķīnai ir izdevies apsteigt Vāciju un Japānu, lai kļūtu par pasaulē lielāko automašīnu eksportētāju. 2023. gada pirmajā ceturksnī vien uz ārzemēm tika piegādāts 1,1 miljons automašīnu.

Foto: Mercedes-Benz

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.