Elektriskos Rivian ražo, taču „sadedzinot miljardus”

Amerikāņu elektrisko automobiļu ražotājs Rivian turpina strādāt, taču mediji vēsta, ka uz katru izgatavoto eksemplāru, jaunuzņēmums zaudē 33 000 dolāru.

2009.gadā dibinātais jaunuzņēmums ir viens no retajiem, kas ticis tālāk par gaisa pilīm, ir izstrādājis vairākus modeļus, uzcēlis rūpnīcu un uzsācis pilnapjoma ražošanu. Taču viss nav tik vienkārši, kā liekas.

Izdevums Wall Street Journal ziņo, ka Rivian gan ražo, taču, ciešot milzīgus zaudējumus, kas uz vienu eksemplāru sastāda aptuveni 33 000 dolāru (31 500 eiro). Elektriskie Rivian nekad nav bijuši lēti – pircējam jārēķinās minimums ar 74 800 dolāriem, bet pieķerot klāt vienu otru ekstru cena ātri pārsniedz 100 000 dolāru. Taču arī tas nepalīdz nosegt izmaksas un tam esot vairāki iemesli.

Pirmkārt, tas ir pats ražošanas process, jo Ilinoisas rūpnīca pašlaik strādā tikai ar trešdaļu no iespējamās jaudas, otrkārt, tie ir pašā sākumā neizdevīgi noslēgtie līgumi ar detaļu piegādātājiem, kam jāmaksā vairāk nekā to dara citi autoražotāji un treškārt, tas ir Rivian pikaps R1T, kas ir sarežģītāks uzbūvē un arī augstāk minēto iemeslu dēļ sanāk dārgāks gala rezultātā nekā tiešais konkurents Ford F-150 Lightning. Līdz ar Tesla Cybertruck ienākšanu tirgū, Rivian situācija var vēl vairāk sarežģīties.

Ražotājs to saprot, tādēļ Rivian izpilddirektors Roberts Skaringe lūdzis atbildīgajiem inženieriem realizēt izmaksu samazinājumu par 40 000 dolāru (aptuveni 38 000 eiro) vienam transportlīdzeklim, kas ietekmētu gan piegādātās detaļas, gan pašu ražošanu.

Nav izslēgts ka ar to vien nepietiks un nāksies paaugstināt cenas. Pagājušajā gadā zīmols dažiem modeļiem jau bija pievienojis līdz pat 20 procentiem, kas ir liels izaicinājums jaunajam zīmolam laikā, kad Ford tieši pretēji – savam Lightning to nedaudz mazinājis.

No otras puses skatoties, Rivian saražo nebūt ne maz – pērn no konveijera nobrauca 25 000 šīs markas automašīnas, šogad plānots uz pusi lielāks skaits. Pašlaik Rivian piedāvā tehniski līdzīgos R1T (pikaps) un R1S (SUV) ar elektrisko piedziņu un jaudu līdz 847 ZS, turklāt uzņēmums ir izstrādājis elektrisku preču piegādes furgonu un noslēdzis līgumu ar tehnoloģiju gigantu Amazon par 100 000 šādu transportlīdzekļu piegādi.

Foto: Rivian

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.