Detaļa, ko varēja izgatavot uiguri – ASV muita aiztur tūkstošiem Porsche, Bentley un Audi

ASV muita aizturējusi vairākus tūkstošus Volkswagen Grupas automobiļu, jo tajos atrasta detaļa, kas varētu būt izgatavota, izmantojot Ķīnas ziemeļrietumu provinces Siņdzjanas pamatiedzīvotāju uiguru piespiedu darbu.

Tiek ziņots, ka aizturētajos automobiļos, kuru skaitā aptuveni 1000 Porsche, vairāki tūkstoši Audi un vairāki simti Bentley, atrasta kāda elektroniska komponente, kas varētu būt tapusi šādā ceļā, tādēļ muitā tie uzglabāsies tik ilgi, kamēr “nepareizo” detaļu nomainīs. Tas gan neizdosies tik ātri (prognozētais gaidīšanas ilgums vairāk kā mēnesis), toties būs izpildīta likumā ietvertā prasība, kas aizliedz importu no Siņdzjanas. ASV uzskata, ka šī iemesla dēļ cieš uiguri un citas minoritātes, savukārt Ķīnas valdošā partija šīs apsūdzības noliedz.

Volkswagen rūpnīca, kur aizturētie automobiļi izlaisti, atrodas Sjiņdzjanas galvaspilsētā Urumči, kas ir kopuzņēmums ar Ķīnas SAIC.

Savā paziņojumā Volkswagen norādījis, ka “ļoti nopietni uztver apsūdzības par cilvēktiesību pārkāpumiem gan uzņēmumā, gan piegādes ķēdēs”, tostarp “visas apsūdzības par piespiedu darbu”. Vācu uzņēmums apsolījis izvērtēt notikušo un neizslēdz pārtraukt sadarbību ar piegādātāju, ja izmeklēšana apstiprinās nopietnus pārkāpumus.

Tikmēr Mercedes-Benz ar nule parādīto G-klases Stronger than Diamonds versiju problēmu nav, jo ražotājam ir Atbildīgas juvelierizstrādājumu padomes (RJC) sertifikāts, kas apliecina, ka dimanti nāk no ētiski, sociāli un videi atbildīgiem avotiem.

Ilustratīvs attēls Foto: Bentley

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.