Distance: Šveicē kādam BMW vadītājam draud sods vairāk nekā 100 000 eiro apmērā

Šveicē kādam autovadītājam draud iespaidīgs naudas sods, jo policijas rīcībā nonācis video, kurā redzams, ka viņa vadītais BMW neievēro noteikto distanci līdz priekšā braucošajam transportlīdzeklim, riskējot izraisīt avāriju lielā ātrumā.

Šveice ir zināma ar saviem drastiskajiem sodiem, tostarp attiecībā uz satiksmes noteikumiem, turklāt sods tiek piemērots vadoties no vainīgā ienākumiem. Šī likumu bāze tad arī kalpojusi par pamatu notikumam, ko šobrīd apraksta Šveices (un ne tikai) mediji.

Stāsts ir par kādu 58 gadus vecu BMW vadītāju, kurš 2023. gada martā uz A1 autošosejas, braucot ar ātrumu aptuveni 120 km/h ārkārtīgi cieši pietuvojies priekšā braucošajam transportlīdzeklim un neieturot drošu distanci šādā veidā apdraudējis to aptuveni divu kilometru garumā.

No policijas rīcībā esošā video esot redzams, ka drošības attālums dažkārt bijis tikai astoņi līdz divpadsmit metri. Pie šāda ātruma ir nepieciešami vismaz 60 metri.

Prokuratūra norādījusi, ka tas izraisījis “augstu negadījumu risku”, tādēļ BMW vadītājam piespriests sods, kas vadoties no viņa ienākumiem sasniedz gandrīz 100 000 Šveices franku jeb vairāk par 105 000 eiro.

BMW vadītājam par laimi tas ir nosacīts naudas sods. Tas nozīmē, ka tas stāsies spēkā vien tad, ja vadītājs tiks pieķerts līdzīga pārkāpuma izdarīšanā nākamo 24 mēnešu laikā. Tiesa arī piemēroja tūlītēju sodu 15 000 Šveices franku jeb aptuveni 16 000 eiro apmērā, kas jāsamaksā nekavējoties.

BMW vadītājs spriedumu neatzina un vērsās augstākajā tiesā, iebilstot, ka nav bijis pietiekami informēts par savām tiesībām un ka viņam nebija jāgaida, ka viņa priekšā braucošā automašīna bremzēs un ka pat tad, ja viņam būtu nācies negaidīti bremzēt, viņš būtu laikus apstājies pateicoties viņa BMW sporta bremzēm.

Šveices mediji ziņo, ka augstāko tiesu šis arguments nepārliecināja, tādēļ spriedums atstāts spēkā, samazinot vien tūlītējo sodu līdz 10 000 Šveices frankiem, kas gan pārvēršas par iepriekšējo summu, jo vainīgajam jāsedz procesuālās izmaksas 5000 Šveices franku apmērā.

Spēkā arī spriedums par minimālās distances ievērošanu nākamo divu gadu laikā un iespaidīgo naudas sodu, ja vadītājs tiks pieķerts par līdzīgu pārkāpumu.

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.