Auto pārdošanas apjomi Eiropā sarūk līdz trīs gadu zemākajam līmenim; pieprasījums pēc elektromobiļiem samazinās par 44 procentiem.

Eiropas jauno automašīnu tirgus šobrīd piedzīvo nozīmīgu kritumu, visvairāk šai tendencei skarot pilnībā elektrisko transportlīdzekļu segmentu.

Aģentūra Reuters ziņo, ka jaunu automašīnu pārdošanas apjomi augustā ir kritušies par 18,3%, un samazinājums ir skaidrojams ar vājo pieprasījumu galvenajos tirgos, tostarp Vācijā, Francijā un Itālijā.

Eiropas lielākie ražotāji cieš ievērojamus zaudējumus, piemēram, pieprasījums pēc Volkswagen automašīnām augustā bijis par 14,8 procentiem mazāks nekā 2023. gada augustā, Stellantis fiksējis kritumu par 29,5 procentiem, Renault – par 13,9 procentiem.

Nepatīkamākā tendence iezīmējušies attiecībā uz elektriskajiem transportlīdzekļiem, kas piedzīvojuši lielāko pārdošanas kritumu. Visvairāk tas skāris Vācijas tirgu – samazinājums par gandrīz 70 procentiem, seko Francija ar trešdaļas samazinājumu, bet kopējais Eiropas Savienības 27 valstu rādītājs ir mīnusi 22,3% apmērā.

Pircēju intereses samazināšanos par bezizmešu transportu eksperti skaidro ar vairākiem faktoriem, minot arī subsīdiju atcelšanu Vācijā. Tirgu ietekmē arī augsti aizsargnodokļi, kas paredzēti, lai samazinātu lētu Ķīnas elektrisko transportlīdzekļu pieplūdumu, kā rezultātā pieaug šo transportlīdzekļu gala cena.

Uz šī fona arvien lielāku pievilcību pircēju acīs gūst hibrīdautomobiļi, kas nodrošina sava veida tiltu starp automobiļiem ar iekšdedzes motoriem un par nākotnes transportu pasludinātajiem elektroautomobiļiem. Augustā pieprasījums pēc tiem pieauga par 6,6 procentiem, nodrošinot 31,3 procentu tirgus daļu.

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.