Elektroautomobiļi avarē retāk, taču to remonts ir būtiski dārgāks

Elektromobiļu remonta izmaksas ir aptuveni par trešdaļu augstākas nekā līdzīgas klases iekšdedzes transportlīdzekļiem, noskaidrots pētījumā, ko oktobra vidū Berlīnē prezentēja Apdrošināšanas sabiedrību vispārējā asociācija (GDV).

Pētījumā, ko veicis GDV salīdzinot 37 elektromobiļu un ar iekšdedzes dzinējiem aprīkotu automobiļu pārus secināts, ka avarējuša elektromobiļa remonta izmaksas ir aptuveni par trešdaļu augstākas nekā līdzīgas klases iekšdedzes transportlīdzekļiem un īpaši sāpīgi tas ir gadījumos, ja bojāts vilces akumulators.

Tādēļ GDV aicina autoražotājus jau transportlīdzekļu izstrādes procesā ņemt vērā iespējamo remontdarbu izmaksas un parūpēties, lai īpaši dārgie elementi, piemēram, vilces akumulators, būtu labāk pasargāti avārijas gadījumā. Ja šī pozīcija netiks kontrolēta, elektriskās mobilitātes pievilcība un pieņemšana pircēju acīs var samazināties, brīdina apdrošinātāji.

GDV, kas pilnībā atbalsta pāreju uz elektrisko mobilitāti uzsver, ka apdrošinātāji vēlas dzīvot  līdzi šīm pārmaiņām un palīdzēt tās veidot pozitīvi, tāpēc brīdina par iespējamām problēmām jau to agrīnā stadijā.

Taču vismaz daļu no augstākajām remonta izmaksām kompensē ievērojami mazāks bojājumu biežums elektromobiļiem – saskaņā ar pētījumu, tas ir par 15 līdz 20 procentiem zemāks nekā salīdzināmiem iekšdedzes motoru automobiļiem.

Pētījums arī parādījis, ka satiksmes negadījumos, kuros automašīna nodara kaitējumu citiem, elektromobiļi izraisa vidēji par pieciem līdz desmit procentiem mazāk negadījumu nekā automobiļi, kas aprīkoti ar iekšdedzes motoriem, tomēr to nodarītā skāde būs līdz 5% lielāka, iespējams, lielākā svara un stingrākās konstrukcijas dēļ.

 

 

 

Ilustratīvs attēls. Gada sākumā Rīgā autovadītājs sabojāja nomas Tesla, uzņēmums kopējos zaudējumus lēsa 100 000 eiro apmērā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.