Vācijas automobiļu tirgus novembrī – straujš kritums elektromobiļu segmentā

Novembrī Eiropas lielākajā automobiļu tirgū iezīmējusies jauna tendence – pircējs met līkumu elektriskās piedziņas transportlīdzekļiem, arvien vairāk pievēršoties lietotām automašīnām.

Saskaņā ar Federālās autotransporta pārvaldes (KBA) datiem 2023. gada novembrī piereģistrētas aptuveni 245 700 automašīnas, kas ir par 5,7 procentiem mazāk nekā tajā pašā mēnesī 2022. gadā. Tiesa, kopējais šī gada vienpadsmit mēnešos reģistrēto jauna automašīnu skaits pieaudzis līdz 2,6 miljoniem, kas ir par 11,4 procentiem vairāk nekā pērn šajā periodā.

Būtisks kritums novembrī tika reģistrēts ar akumulatoru darbināmiem elektriskajiem transportlīdzekļiem (BEV): pārdoti 45 000 automobiļu, kas bijis par 22,5 procentiem mazāk nekā 2022. gada novembrī, vēl ievērojamākus mīnusus sasniedzot tikai hibrīdautomobiļu segmentam. Šajā tirgus sadaļā reģistrēto spēkratu skaits samazinājies par 59,3 procentiem (18 124 reģistrācijas).

Pieprasījuma samazinājumu eksperti skaidro ar neskaidro situāciju sakarā ar elektrisko transportlīdzekļu iegādei paredzēto valsts atbalstu 2024. gadā. Zināms, ka tam plānots samazinājums, taču diskusijas tiek norādīts, ka bez atbalsta un uzticamiem pamatnosacījumiem ilgtermiņā, plānotā straujā izaugsme neizdosies.

Tikmēr pozitīvu attīstību uzrādījis lietotu automašīnu tirgus – novembrī īpašniekus mainīja aptuveni 531 000 spēkratu, kas ir par 8,7 procentiem vairāk nekā pērn šajā mēnesī.

Ilustratīvs attēls: BMW rūpnīca Rēgensburgā Foto: BMW

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.