Mercedes sola vairāk naudas iekšdedzes dzinējiem

Atzīstot, ka mērķi pārejai uz pilnīgu elektrisko piedziņu ir pārāk ambiciozi, Mercedes-Benz paziņojis par ievērojamu naudas līdzekļu ieguldīšanu iekšdedzes dzinēju attīstībā.

Intervijā izdevumam Wirtschaftswoche Mercedes izpilddirektors Ola Kallenius uzsvēris, ka  iekšdedzes dzinēju tehnoloģijas neizzudīs arī pēc 2030. gada, taču, lai nodrošinātu, ka benzīna un dīzeļa dzinēji atbilstu arvien stingrākajām vides prasībām, nepieciešami lieli ieguldījumi.

Šogad vācu autobūves uzņēmums vieglo automobiļu attīstībai tērēs 14 miljardus eiro. Līdzekļi ir rezervēti “Hightech iekšdedzes dzinēju tehnoloģijām”, kā arī elektrifikācijai un digitalizācijai. Neatklājot, cik tieši paredzēts novirzīt iekšdedzes dzinēju attīstībai, Kallenius atklājis, ka tas ir “vairāk nekā iepriekš plānots”.

Uzņēmuma jaunās stratēģijas augļi būs redzami S-klases modernizācijā (2026.gads), kur ieguldīts vairāk nekā parasti feislifta procesā. Tas jādara, lai noturētu parastās piedziņas “augstākajā tehnoloģiskajā līmenī” un nenonāktu situācijā, kad neieguldot pietiekoši līdzekļu benzīna un dīzeļa dzinējos, Mercedes iekšdedzes dzinēju bizness 2027. vai 2028. gadā pēkšņi apstātos.

Atslābt neļauj arī jaunie Euro 7 un China 7 normatīvi, kas pieprasa tīrākus dzinējus, pretējā gadījumā draudot ar milzīgiem naudas sodiem. Mercedes to risinās optimizējot visas atbilstošās iekšdedzes dzinēju un transmisiju kombinācijas un ieviešot piedāvājumā vairāk elektrificēt modeļu.

2021. gadā Mercedes paziņoja, ka uzlādējamo hibrīdu un pilnībā elektrisko modeļu īpatsvars līdz 2025.gadam sasniegs aptuveni 50 procentus no gada pārdošanas apjoma. Tagad ir skaidrs, ka to neizdosies sasniegt, tādēļ jāizvēlas piezemētāks mērķis. Un Mercedes tāds ir: 50% hibrīdautomobiļu un pilnībā elektrisku transportlīdzekļu līdz desmitgades beigām.

Kallenius pastāstījis, ka Mercedes ir noslēgts līgums ar Ķīnas Geely par sadarbību hibrīddzinēju izstrādē un apstiprinājis, ka vācu uzņēmums nav atmetis plānus par astoņām gigarūpnīcām, kas ražos akumulatorus. Tiesa, to realizācijai termiņi pārbīdīti uz vēlāku laiku.

Foto: Mercedes-Benz

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.