Vācijā līdz 75 eiro, Latvijā – līdz 2500 eiro

Latvijā no jūlija stājušies spēkā jauni, daudz stingrāki dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi. Vieglprātīgi attiecoties pret šīm pārmaiņām autovadītāji riskē tikt pie iespaidīga soda.

Drošības noteikumi paredz, ka dzīvniekus automašīnā nedrīkst pārvadāt brīvi – tie jāievieto piemērotā somā, konteinerā vai būrī, ko nostiprina ar jostas drošības sistēmu tā, lai noturētu sēdeklī. Tas nepieciešams tādēļ, ka jau pie straujākiem manevriem, pat nerunājot par sadursmi, iedarbojas fizikas likumi un suns vai kaķis kļūst bīstamu priekšmetu, ko inerce metā pa salonu, savainojot pašus vai arī cilvēkus.

Automašīnās ar universāla virsbūvi var uzstādīt drošības režģi, kas kravas telpu atdala no pasažieru salona, taču arī šajā gadījumā dzīvnieks ir jāfiksē, uzliekot iemauktus, pie kuriem ir piestiprināta speciāla drošības josta, kas attiecīgi fiksējas.

No Latvijas autobraucējiem vien trešdaļa bijusi apzinīga, tādēļ no jūlija stājās spēkā stingrāki nosacījumi, kas nepildīšanas gadījumā draud ar pamatīgu sodu – fiziskām personām līdz pat 1750 eiro, bet juridiskām personām no 110 līdz pat 2500 eiro.

NRA interneta vietne vēsta, ka dzīvnieku pārvadāšanas noteikumus kontrolēs valsts un pašvaldības policijas darbinieki, kuri sākotnēji pārkāpējiem, visticamāk, izteiks brīdinājumu. Taču par atkārtotu pārkāpumu viņi jau var piemērot naudas sodu.

Atzīmēsim, ka šādi dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi ir spēkā arī Vācijā, taču tur sodi nav tik drastiski – pārkāpēju var sodīt ar 35 eiro, ja dzīvnieks salonā nav fiksēts, ar 60 eiro un vienu soda punktu, ja tas radījis briesmas vai 75 eiro un soda punktu, ja šādas nolaidības rezultātā radīts kaitējums.

 

Foto: Pexels.com

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.